Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mannen utan minne första gången på svenska

Från 2015
Andreas Rothlin Svensson i rollen som "mannen" i teatern "Mannen utan minne".
Bild: © Copyright Roger Stenberg.

En av filmregissören Aki Kaurismäkis mest kända filmskapelser "Mannen utan minne" sätts för första gången upp som teaterpjäs på svenska. Den har premiär på Dramaten i Stockholm på torsdag.

Berättelsen om mannen utan minne handlar om att skapa ett nytt liv, efter att han, mannen, råkar ut för en olycka och glömmer bort vem han är och vart han är på väg. Han börjar leva i samhällets fattiga utkant, där det också finns mycket medmänsklighet och kärlek.

- Jag tycker att det är en extremt intressant situation att födas på nytt. Det är fantasiskt spännande: vad det är som dyker upp igen, fastän det har varit där förut. Men det dyker upp i en annan kontext och på ett annat sätt, säger Andreas Rothlin Svensson, som spelar mannen, även kallad "V".

I föreställningen finns en hel del tystnad - i den meningen finns här inte mer svensk hurtighet än i den ursprungliga filmversionen. Men den görs med ett eget koncept utgående från de mänskor som regissören Nadja Weiss har hittat.

- Vi gör ingen övertydlighet av var vi är någonstans. Samtidigt finns det finska: den finska musiken och vi nämner Helsingfors. Det är mera mänskorna och situationerna vi skildrar. Vi försöker inte göra en karikatyr av hur vi tror att finnarna skulle göra den, säger Weiss.

Musiken spelar en stor roll genom hela föreställningen.

- När jag beskriver den här föreställningen är det nästan som en dansföreställning - det är inte en dans, men det är en rytm i den hela tiden. Jag har byggt på frälsningsarmébandet, som en parallell roll, som en betraktare, så musiken har en jättestor roll i föreställningen säger Weiss.

Tidigare har Mannen utan minne satts upp som pjäs i tjeckisk regi av Miroslav Krobot. Filmen av Aki Kaurismäki Oscar-nominerades i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film år 2003. Det är SVT:s finska nyheter som har intervjuat Rothlin Svensson och Weiss inför premiären.