Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Natos Stoltenberg: Bra med utvidgat samarbete

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 21:40.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Natomöte i Bryssel
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg vill fortsättningsvis ha en politisk dialog och ett utvidgat samarbete med Finland i praktiska frågor. Men en eventuell medlemsansökan är helt en intern finländsk fråga.

Jens Stoltenberg anlände på besök till Finland nu ikväll på inbjudan av statsminister Alexander Stubb. Yles specialredaktör Reijo Lindroos träffade Stoltenberg genast efter att han anlänt. Den korta intervjun kom att handla mycket om Nato.

- Jag välkomnar väldigt mycket det fördjupade samarbetet mellan Finland och Sverige, det är viktigt för båda länder, men det är också bra för samarbetet mellan Finland, Sverige och Nato, eftersom vi samarbetar närmare och närmare vad gäller försvaret som partners till Nato.

Stoltenberg ser inte det ökade samarbetet som ett substitut till Natomedlemskap, utan närmast som ett komplement.

- Men om Finland eller Sverige vill senare ansöka om medlemskap i Nato, det lämnar jag helt till Finland och Sverige att besluta om.

Efter att de Natoledda operationerna i Afganistan och i Kosovo har avslutats har Finland inte inbjudits till Natos ministermöten. Men med det utökade samarbetet kan en politisk dialog fortsätta, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

- Ja, det är en de centrala avsikterna med det utökade samarbetet. Vi ser nu på detaljerna hur samarbetet kunde ordnas. Men det klara målet är att ha en politisk dialog på ministernivå, och också fortsätta med det praktiska samarbetet och utveckla det.