Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa måste ta beslut om miljonsatsning i musikhus

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 09:37.
Vesa Arasuo presenterar Wasa Station för fullmäktige.
Bildtext Arkitekten Vesa Arasuo presenterar Wasa Station för politikerna.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Ett 24 våningar högt tornhus planeras på den plats där Vasa busstation tidigare låg. Tornhuset med hotell och privata bostäder blir en del av Wasa station, ett så kallat hybridkvarter med olika sorts attraktioner.

Vasa stad är med på ett hörn, dels som markägare och dels - är det tänkt - som ägare till ett musik- och konferenshus som blir en del av kvarteret. I går, onsdag, diskuterades Wasa station i fullmäktige.

- Det här är riktigt fina idéer, men vi har ju inte ännu pratat om det som är riktigt brännande. Det kommer nog att behövas pengar och finansiering här, påpekar SFP:s Johan Kullas.

- Nu är alla väldigt ivriga, men vi ska se hur ivriga vi är när det kommer en beräkning på hur mycket det här kommer att kosta, fortsätter Kullas.

Johan Kullas och Anita Niemi-Iilahti i fullmäktige.
Bildtext Johan Kullas, SFP och Anita Niemi-Iilahti, SDP.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Ökad inflyttning

Nej, gratis blir det förstås inte för Vasa och skattebetalarna. Det talas om cirka 50 miljoner euro, en summa som motsvarar en fjärdedel av den totala kostnaden för Wasa station.

Enligt en beräkning som presenterades i går skulle Vasa få tillbaka motsvarande summa tack vare den ökad inflyttningen och de ökade skatteinkomsterna som Wasa station skulle ge.

Wasa Station 4.3.2015
Bildtext Det här är visionerna för Wasa Station i dagsläget
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Skepsis fanns

Men det fanns viss skepsis mot beräkningen:

- Det är ju alltså kalkyler som bygger på nuläget, och vi kan ju inte veta hur framtiden ter sig. Men någonting måste man ju ha att utgå ifrån, säger socialdemokraten Anita Niemi-Iilahti.

Detaljplanen på gång

Markku Järvelä
Bildtext Markku Järvelä, teknisk direktör i Vasa
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Bland tjänstemännen i fullmäktigesalen fanns tekniske direktören Markku Järvelä. Han ska komma med ett konkret förslag till stadsstyrelsens möte den sextonde mars. Väljer politikerna att gå med i musik- och konferenshuset så blir det dags för nästa steg.

- Det är meningen att vi lägger ut detaljplaneringen till påseende före sommaren. Jag tror att vi kan ha detaljplanen klar innan året är slut, säger Markku Järvelä.

Privata bostäder och jättelik p-hall

Byggbolaget Lemminkäinen, som har ansvarat för planeringen så här långt, säger att Wasa Station kan byggas på ungefär tre år. Förutom musik- och konferenshus kommer det 2,9 hektar stora området att rymma hotell, köpcentrum, livsmedelsaffär, hallar för inomhussport som innebandy samt drygt 40 bostäder högst upp i det 24 våningar höga tornhuset.

Dessutom ska det finnas parkering för 600 bilar längst ned i ett källarutrymme som täcker hela kvarteret.

Naturlig ventilation

Wasa Station ska bli självförsörjande på energi, så gott det går. Och det energimäsigt unika bygget ska förses med natulig ventilation som bygger på skorstensprincipen.

Vasa besluter om miljonsatsning i musikhus

1:20