Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lunchen består oftare av egen matsäck

Från 2015
Många äter lunch på restaurang
Bildtext Många väljer bort lunch på personalrestaurangen till förmån för egen matsäck.
Bild: YLE/Victoria Wirén

Allt fler finländare väljer att skippa lunchen på personalrestaurangen och istället äta egen matsäck. Vid Institutet för hälsa och välfärd THL är man rädd att utvecklingen leder till att män inte äter tillräckligt med grönsaker.

Män låter ofta bli att packa ner grönsaker i sin matsäck, medan de män som äter lunch på arbetsplatsernas lunchrestauranger får i sig nästan hela den dagliga rekommendationen av grönsaker.

- Egen medhavd matsäck kan vara ett bra alternativ, men problemet är att många inte gör den tillräckligt mångsidig och näringsrik, säger specialforskare Susanna Raulio vid THL.

De som äter medhavd matsäck till lunch ska komma ihåg att äta en näringsrik och god middag hemma på kvällen, säger Raulio.

Också ekonomisk fråga

Många skippar att äta lunch på personalrestaurangerna för att spara pengar.

- Personer i lägre socioekonomisk ställning väljer oftare bort lunchrestaurangerna och äter till exempel rester från gårdagens middag för att spara pengar, säger Raulio.

I fjol gick försäljningen på arbetsplatsernas lunchrestauranger ner med 4 procent. Trenden har varit nedåtgående sedan år 2008.