Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö stadsstyrelse vill sparka McDonald och polisanmäler henne

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 17:56.
Hangö hälsocentral, en vit tegelbyggnad i 1-2 våningar. Soligt väder, grönt gräs. En blå skylt där det står Terveyskeskus Hälsovårdscentral.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Hangö stadsstyrelse föreslår att tidigare ledande läkaren Outi McDonald sägs upp. Staden ber dessutom Västra Nylands polisinrättning utreda om McDonald har gjort sig skyldig till brott.

Hangö stadsstyrelse beslöt i måndags att föreslå stadsfullmäktige att McDonald sägs upp. Orsakerna är att hon skulle ha överträtt sina befogenheter.

Enligt ett pressmeddelande från Hangö stad skulle McDonald ha överträtt sina befogenheter då hon fastställde lönen för en familjeterapeut. Hon skulle också ha avlägsnat och förstört egendom.

Vi i stadsstyrelsen har ingen makt att döma en människa.

Det här strider mot grundtrygghetsnämndens verksamhetsstadga. Det är grundtrygghetsdirektören som beslutar om avskrivning av lös egendom enligt stadsstyrelsens beslut. Stadsstyrelsen personalsektion fattar beslut om löner.

Det här upptäcktes då stadsstyrelsen i december 2014 beslöt att flytta bort Outi McDonald från tjänsten som ledande läkare till en tjänst som hälsocentralläkare. Innan dess hade McDonald fått två anmärkningar för att ha misskött personalärenden.

Läkemedel till Afrika

I samband med att ärendet har utretts har det också kommit fram misstankar om att McDonald skulle fått eller ha tagit föråldrade förnödenheter från hälsocentralen till sig själv eller överlåtit dem utan stadens tillstånd.

Enligt stadsstyrelsen har Outi McDonald berättat att hon tagit med sig föråldrade läkemedel till Afrika. Det har handlat om prov- och dejoursförpackningar som inte är stadens egendom.

I stadsstyrelsens föredragning till Hangö fullmäktige står det att personal vid hälsocentralen har berättat att McDonald har tagit flera papplådor med föråldrade förnödenheter som anknyter till medicinering.

Stadsstyrelsen har gett kanslichefen Jussi-Pekka Jutila i uppdrag att lämna in en begäran om undersökning till Västra Nylands polisinrättning. Styrelsen vill att polisen utreder om McDonald har gjort sig skyldig till brott.

"Staden kommenterar i detta skede inte ärendet mera", sägs det i slutet av stadsstyrelsens pressmeddelande.

Alla inte missnöjda med McDonald

Under diskussionen på måndag (2.3) föreslog Eero Koli (Centern) understödd av Birgitta Gran (Vänstern) att förslaget inte godkänns.

I omröstningen vann föredragandes förslag med rösterna 7-2.

Hur ska rättvisan vara? Ska den vara enligt lagen eller stadsstyrelsen?

Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP), Magnus Hellström (SFP), Barbro Wikberg (SFP), Gunnel Helander (SFP), Risto Alén (Samlingspartiet), Bernt Förström (SDP) och Aila Pääkkö (SDP) röstade för att staden säger upp Outi McDonald.

Eero Koli anser att processen är helt bakvänd.

- Man beskyller McDonald för grava brott. Man borde ha tagit bort henne tillfälligt från tjänsten, gjort en polisanmälan och undersökt saken. Sedan skulle man låta rätten besluta om hon är skyldig eller inte.

- Lagen säger att om en tjänsteman är misstänkt för brott så tar man bort personen medan undersökningen pågår. Vi i stadsstyrelsen har ingen makt att döma en människa, fortsätter Koli.

Inte gott ledarskap i staden

Koli säger också att det är märkligt att man aldrig hört Outi McDonald i ärendet.

- Hon har inte varit en enda gång i stadsstyrelsen så att vi skulle ha fått höra henne. Det luktar klappjakt.

Det är inte alls sagt att staden vinner i domstolen.

Hangö stads kanslichef Jussi-Pekka Jutila skriver till Yle Västnylands redaktion att Outi McDonald har hörts.

- Outi McDonald har hörts i enlighet med paragraf 43 i lagen om kommunala tjänsteinnehavare. Outi McDonald och hennes advokat har varit närvarande och båda parter har undertecknat protokollet från tillfället. Stadsstyrelsens ledamöter har haft tillgång till protokollet.

I stadens svar skriver Jutila också att uppsägningen inte baserar sig på ett brott. Uppsägningsförslaget grundar sig i åsidossättande av förpliktelser som är av väsentlig betydelse för tjänsteförhållandet.

Stadsstyrelsemedlem Birgitta Gran, som stödde Kolis förslag, är förtegen och uppenbart besviken på stadsstyrelsens beslut.

- De som har skött den här processen har verkligen inte presterat en god förvaltning eller ett gott ledarskap. Det är inte alls sagt att staden vinner i domstolen.

Fallet McDonald behandlas i fullmäktige tisdag 10 mars.

- Det är fast i hur fullmäktigeledamöterna tänker. Hur ska rättvisan vara? Ska den vara enligt lagen eller stadsstyrelsen, avslutar Eero Koli.

Läs också:

Hangö petar ledande läkare
McDonald vill fortsätta som ledande läkare i Hangö

Artikeln har uppdaterats kl. 11.57 med kanslichef Jutilas kommentar.

Diskussion om artikeln