Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Handeln med Norwegian stoppades på börsen - strejken fortsätter

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 17:02.
Norwgian-plan på Arlanda.
Bild: Lehtikuva

Konflikten inom det norska flygbolaget Norwegian blir allt bittrare. Pilotfacket Parat säger att det inte går med på förhandlingar "med pistolmynningen riktad mot tinningen". Samtidigt började Norwegians aktie falla till den grad, att handeln stoppades.

Efter förhandlingar i natt gav Norwegian pilotfacket en frist till klockan 16 finsk tid att komma till förhandlingsbordet.

- Varför skulle vi ställa upp, säger fackets ordförande Hans-Erik Skjæggerud till norska medier. Vi förhandlar inte under hot, säger han.

Pilotstrejken började i lördags, och de förhandlingar som förts sedan dess har inte närmat parterna.

Skjæggerud säger att pilotfacket ställer sig optimistisk till att hitta en lösning på situationen, men att deras krav inte har ändrats.

Norwegian består av ett moderbolag, Norwegian Air Shuttle, och tre dotterbolag. De strejkande piloterna har nu ett kontrakt med Norwegians dotterbolag i Norge men vill ha ett avtal med moderbolaget. Facket anser att alla kontrakt ska vara likadana i alla nordiska länder samt att piloter från olika länder ska ha samma karriärmöjligheter inom bolaget, skriver Norges rundradiobolag NRK.

Dansk strejkvarsel
Om pilotstrejken fortsätter och inte är över inom två veckor kan även det danska Serviceforbundet inleda en sympatistrejk, skriver Danmarks rundradiobolag DR. Serviceforbundet meddelade om sin strejkvarsel på torsdagen och om strejken träder i kraft skulle det gälla cirka 3000 anställda både inom kabin- och markpersonalen.

Åtminstone 650 piloter vid Norwegian strejkar för tillfället och under torsdagen beräknas 35 000 passagerare drabbas av strejken. Norwegians långdistansflyg och flygen till Centraleuropa går normalt men flygen inom Norden har ställts in.

Största delen av Norwegians flygtrafik till och från Finland blir av, men ett flyg till Stockholm på eftermiddagen är inställt. Mer information om avgångar och ankomster på Norwegians Flight status-sidor.

Läs också:
Sparkrav bakom Norwegians pilotstrejk
Norwegians piloter fortsätter strejka