Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Förstå dagens Kina via konsten

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 20:10.
Kulturklipp video: Modern kinesisk konst går tillbaka till rötterna - Spela upp på Arenan

Den kinesiska konstens genombrott sker samtidigt med uppgången i den kinesiska ekonomin. Kina expanderar globalt men konstnärerna söker sig till sina rötter.

Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors visar elva internationellt kända toppnamn inom den kinesiska samtidskonsten. Buddhistiska symboler varvas med moderna fingeravtryck i tusch.

En av de äldsta traditionella visuella uttrycksformena i Kina var tuschteckningarna. De är nära anknutna till kalligrafin. Under kulturrevolutionen dog genren ut. I dag lever tuschteckningarna en ny renässans.

Harmonin, lugnet och den närmast litterära karaktären i kinesiskt tuschmåleri syftar ofta på människosjälen i förvandling och hennes slutliga förening med naturen.

― Bera Nordal

Djupare förståelse

Den kinesiska konsten öppnar våra ögon för en helt annan människosyn. Vi västerlänningar är vana med den kristna ikonografin och vi läser bilderna från vänster till höger. Kineserna läser konsten från höger till vänster.

Deras målningar saknar också illusionen av rymd. De lurar inte ögat med perspektiv. I den kinesiska konsten målas alla objekt på samma nivå, platt på duken. Allt är lika värdefullt. Den buddhistiska människosynen vill inte straffa individen utan ge henne en möjlighet att bli upplyst och gå vidare som en bättre människa.

Tillbaka till rötterna

Museichef Bera Nordal från Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn i Sverige, har sammanställt utställningen Kinas landskap i förändring - Samtida kinesisk tusch. Hon har besökt flera av konstnärerna i deras ateljéer.

På utställningen finns tre huvuden i vitt porslin, som är smyckat med detaljer ur klassiskt ostindiskt porslin. Konstnären Ah Xian lämnade sitt hemland efter demokratirörelsen 1989, som kulminerade i massakern på Himmelska fridens torg. Han sökte politisk asyl i Australien och flyttade till Sydney.

Ett porslinshuvud i glaserad porslin med blåvitt landskapsmotiv
Bildtext Ah Xian, Kina. Byst 19.
Bild: Ah Xian

Ah Xians glaserade porslinhuvuden för tankarna till en ny identitet, som föds ur rötterna men leder till något nytt.

Kinas landskap i förändring - Samtida kinesisk tusch på Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors till den 11.5.2015.

Kulturklipp video: Laddning av Yuan Jai - Spela upp på Arenan
Kulturklipp video: De nio barmhärtiga av Yuan Jai - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan