Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Johan Kjellberg: Vårdreformen etablissemangets stora nederlag

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle
Bildtext Johan Kjellberg.
Bild: Yle

Vårdreformen fick det ömkliga slut som egentligen har varit känt de senaste veckorna. Reformen strider mot grundlagen, slog riksdagens grundlagsutskott fast, och korrigeringar är inte möjliga att göra under den här valperioden.

Nu går hela rasket till nästa regering, och kanske försett med all den politiska missnöjets barlast partierna är kapabla till.

Också om utskottsmedlemmen Tapani Tölli (C) undanbad sig efterklokhet, i synnerhet sådan där man letar skyldiga, bestraffar oskyldiga och belönar dem som inte var med, blir det framtida jobbet allt annat än smärtfritt.

Den här processen har bara förlorare, det handlar då inte enbart om den olyckliga regeringen utan egentligen hela det politiska etablissemanget. Alla partier stod ju eniga bakom försöket att driva igenom vårdreformen, trots att grundlagsproblemen var i högsta grad kända.

Finns det en segrare är det väl riksdagens grundlagsutskott som visade sin styrka och höll på sin självständighet. Trots det politiska trycket förföll inte utskottet till att foga sig efter den politiska ändamålsenligheten.

I stället betonade utskottet de principer som styr god lagstiftningssed, och vägrade att tolka grundlagen så att medborgarnas rätt till vård går över den kommunala självbestämmanderätten. Rättigheterna i grundlagen är det väl inte meningen att ranka i viktighetsordning.

Läs också:
Antti Rinne vill samla partitoppar till vårdmöte

Diskussion om artikeln