Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Samlingspartiet tiger om skolsvenskan

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 13:27.
Vahasalo basar för kulturitskottet
Bild: Yle

Medborgarinitiativet som vill avskaffa den obligatoriska skolsvenskan har landat i riksdagen. Kulturutskottet gjorde med rätt klar marginal tummen ner för initiativet. En het fråga blev däremot de regionala försöken vid östgränsen. Med bara en rösts marginal röstade utskottet ner de regionala försöken.

Men det är riksdagens stora sal som fäller avgörandet. Centern och Sannfinländarna flaggar för regionala försök. Bedömningen är att Socialdemokraterna röstar mot både medborgarinitiativet och också mot klämmen om regionala försök. Det betyder i praktiken att Samligspartiet har avgörandet i sin hand.

Men partiet är splittrat i frågan. Stalltipset är att upp emot halva riksdagsgruppen röstar för medborgarinitiativet eller stöder regionala försök.

För att reda ut hur Samlingspartiet resonerar i den här frågan skickade vi ett twittermeddelande till samtliga samlingspartistiska riksdagsledamöter som har ett twitterkonto. Samlingspartiets rikdagsgrupp består av 44 riksdagsledamöter. Av dem är 11 inte på Twitter.

Rikdsagsledmöterna fick ta ställning till följande två frågor:

Stöder du medborgarinitiativet som vill slopa den obligatoriska skolsvenskan? Hur förhåller du dig till regionala försök?

Uppropet på Twitter bemöttes med en öronbedövande tystnad. Bara en riksdagsledamot svarade på frågorna.

Pauli Kiuru var först rätt ointressaerad av att diskutera skolsvenskan. Först blockerar han mig på Twitter, när jag ställer frågan. Men senare förtydligar han sin ståndpunkt. Han vill ha mer flexibilitet i språkundervisningen och stöder därför regionala försök.

Pauli Kiuru och Sanna Laulahti var de två samlingspartisterna i Kulturutskottet som röstade blankt när medborgarinitiativet förkastades med siffrorna 12-3. Med en rösts marginal, med siffrorna 9-8 röstade Kulturutskottet ner förslaget om regionala försök med valfri svenska. Lauslahti och Kiuru stödde försöken, medan partikamraterna Raija Vahasalo och Leena Harkimo röstade mot försöken.

- Jag stöder inte regionala försök, sade Harkimo efter Kulturutskottets möte. Jag tycker att utskottets betänkade är ett bra redskap att utveckla hela språkundervisningen.

För övrigt är Kiuru och jag vänner på Twitter nu. Vi följer varandra.

Läs också:
Slaget om svenskan inte över
Är regionala försök början till slutet för skolsvenskan?

Twitterbloggen