Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yle Österbotten + Yle Pohjanmaa = sant

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 15:23.
Nya nyhetslandskapet på Yle Vasa invigdes med pompa och ståt.
Bildtext Två redaktioner samas nu kring en ny nyhetsdesk på Yle i Vasa.
Bild: Yle/Linda Haglund

Yles svenska och finska nyhetsredaktioner i Österbotten har flyttat ihop. Redaktionerna har länge haft ett tätt samarbete och nu blir det ännu intensivare.

Det betyder inte att redaktionerna slås ihop, utan att samarbetet blir ännu tätare.

Det nya nyhetslandskapet på Yle i Vasa invigdes med pompa och ståt på torsdag förmiddag. På plats fanns bland annat Yles vd Lauri Kivinen och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Bland de inbjudna gästerna fanns Vasas stadsdirektör Tomas Häyry samt Österbottens landskapsdirektör Olav Jern.

Samarbete över språkgränserna

Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa flyttade in i ett gemensamt nyhetslandskap i slutet av januari. Det innebär att det journalistiska arbetet kan skötas smidigare.

- Det möjliggör ett helt nytt samarbete. Vi har också tidigare samarbetat, men nu sitter våra nyhetschefer vid samma desk och kan planera och leda det redaktionella arbetet tillsammans, säger Ulrica Lövdahl, chef för Yle Österbotten.

Redaktionerna har tidigare bytt material och det kommer att fortsätta. Men nu intensifieras samarbetet och en hel del dubbeljobb kan undvikas.

- Det räcker med att den ena redaktionen kollar upp till exempel kommunala beslut, brott eller olyckor. Båda redaktionerna behöver inte göra det, säger Lövdahl.

Nu kan redaktionerna tillsammans planera och satsa på gemensamma nyhetsprojekt.

- Det här handlar framför allt om att förvalta skattepengarna på bästa möjliga sätt och göra bästa möjliga journalistik för allmänheten.

Yle är där folket är - på webben

Yle har sparat och skurit ned på personalen i 15 års tid. Samtidigt har bolaget satsat på webben.

- Det är en självklarhet. Yle ska vara där människorna är - och människorna är på webben, säger Ulrica Lövdahl.

Det betyder det inte att Yle Österbotten skär ner på radio- och tv-sidan. I stället omfördelar man och effektiverar resurserna.

- Vi måste vara effektiva för att vi ska klara av vårt uppdrag i alla olika medier och det är det vi nu satsar på i Vasa, säger Ulrica Lövdahl.