Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fyra trossamfund bildade ett stort vänskapsband i Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 23:08.
Huvudstadsregionens nyheter: Vänskapsmarsch i Helsingfors. - Spela upp på Arenan

Hur kan man motarbeta hatbrott i Finland? Till exempel genom att samla medlemmar från flera olika religioner och kulturer till en vänskapsmarsch.

På torsdagen marscherade muslimer, judar och lutherska och ortodoxa kristna mellan det Islamska samfundets moské, Gamla kyrkan och judiska synagogan i Helsingfors.

Byggnaderna finns inom gångavstånd från varandra och genom marschen ville man också föra medlemmarna lite närmare varandra.

Och visst knöts det nya vänskapsband, åtminstone på Facebook-nivå.

- Finns du på Facebook? Får jag lägga till dig som vän där? De här frågorna ställdes upprepade gånger mellan medlemmarna från de olika religionerna.

- Finns du på Facebook? Får jag lägga till dig som vän där?

Fred och samarbete syns för lite

Det var Religionernas samarbetsforum i Finland som ordnade marschen.

- Ofta är det så att om något negativt händer så syns det, men fred och samarbete syns inte på samma sätt. Vi ville visa den här förståelsen över religiösa och samhälleliga gränser på gatan så att folk ser att det finns fred och samarbete, säger Yaron Nadbornik, ordförande för Helsingfors judiska församling.

Enligt Nadbornik är samarbetet mellan de religiösa ledarna i Finland bra, men på gräsrotsnivå finns det ännu en hel del att göra.

- Vi vill visa de unga och de som kanske ännu inte har hittat sin egen identitet eller letar efter svar att samarbete är den enda vägen man kan bygga ett välfärdssamhälle.

I samband med vänskapsmarschen offentliggjorde RESA-forumet ett offentligt uttalande om hur religionerna tryggar samhällsfreden. Uttalandet kan du läsa här.

Rättelse: I artikeln särskiljde vi felaktigt mellan kristna i allmänhet och den ortodoxa kyrkan, felet är nu rättat.