Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stoltenberg: Finland bestämmer själv om Nato

Från 2015
Stubb och Stoltenberg.
Bildtext Alexander Stubb och Jens Stoltenberg vid Villa Bjälbo.

Förhållandet mellan Finland och försvarsalliansen Nato är utmärkt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han säger också att det inte är hans sak att ta ställning till ett eventuellt finländskt Nato-medlemskap.

Stoltenberg är på besök i Finland och har träffat utrikesminister Erkki Tuomioja och statsminister Alexander Stubb.

På en gemensam presskonferens med Stubb sade Stoltenberg att han av stor respekt till Finland inte vill blanda sig i finländska angelägenheter. Finland är enligt Stoltenberg en av Natos mest aktiva partner.

Stubb ser i sin tur att man på nästa regeringsperiod kan göra en utredning om effekterna av ett Natomedlemskap. Man ska inte, liksom senast, utesluta en ansökan om Natomedlemskap.

Ett beslut om Nato kräver enligt Stubb medborgarnas stöd - så en medlemsansökan är inte just nu aktuell.

Stoltenberg och Stubb fick också frågor om Ryssland och läget i Ukraina. Enligt Stoltenberg har Nato orubbliga uppgifter om att separatisterna i Ukraina innehar tung utrustning, som endast kan ha kommit från Ryssland.

Stoltenberg sade också att Nato stöder EU:s sanktionspolitik.

- Nato har inga egna sanktioner. Flera västerländska ledare har varnat om nya sanktioner ifall vapenstilleståndet inte respekteras, säger Stoltenberg. Stilleståndet är skört, men det har i huvudsak hållit.

Nato har inget emot ett effektiverat försvarssamarbete inom EU, utan tvärtom. Enligt Stoltenberg är det något som också Nato kan vinna på.

Läs också:
HS: Majoritet av finländarna fortfarande emot Nato
Natos Stoltenberg: Bra med utvidgat samarbete