Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Ge gratis preventivmedel åt alla unga i Borgå"

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 08:14.
P-piller
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Gör som i Vanda! Där får alla unga under 20 år gratis preventivmedel. Samma praxis kunde bra införas i Borgå, anser både elever och rådgivningspersonal.

Sedan 2013 bekostar Vanda stad ett niomånaders paket med hormonella preventivmedel till alla under 20 år. Samtidigt har aborterna minskat från nästan 600 till under 500 på några år.

Kvinna vid anslagstavla
Bildtext Hälften av alla besök hos mig handlar om preventivrådgivning, säger skolhälsovårdare Matilda Soukka
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I Borgå är stödet blygsammare. Staden betalar för en första sats med p-piller, ett tremånaders paket. På preventivrådgivningen skulle man gärna följa Vandas exempel.

– Vi har sett på satsningen i Vanda och kommer nog att föra en grundlig diskussion om hur vi kunde göra i Borgå, säger Elisa Roine, avdelningssköterska på preventivrådgivningen i Borgå. I sista hand handlar det om beslutsfattarnas vilja.

Fler aborter bland unga kvinnor

Bland unga Borgåbor under 25 år är abortsiffran högre än genomsnittet för alla kvinnor i staden. På tusen unga kvinnor i Borgå sker det 9,8 aborter enligt fjolårets statistik.

– Skulle vi göra som i Vanda skulle den siffran säkert sjunka, säger Roine.

Hon tillägger att Institutet för hälsa och välfärd har rekommenderat modellen med gratis preventivmedel åt unga.

Ta ansvar för varandra

I Borgå gymnasium har abiturienterna nyss fått ta del av goda råd inför studentskrivningarna.

Kia Främling och Rudolf Stråhlmann tycker båda att det är bra att unga lär sig ta ansvar för varandra då det gäller preventivmedel.

De unga ser många fördelar med Vandas modell.

– Vanda är nog klart steget före Borgå, säger Stråhlmann. Tröskeln till att söka råd och stöd blir lägre på det här sättet. Om dessutom antalet aborter minskar så är det ju ännu bättre.

– Det här är något som Borgå stad helt klart borde fundera på att införa, säger Främling. För många kan en regelbunden användning av preventivmedel nog vara en kostnadsfråga.

Läs också: Gratis preventivmedel minskade på aborterna i Vanda.