Behöver vi feminism i valdebatten?
Jämställdhet och feminism har inte varit någon stor valfråga hittills inför riksdagsvalet. Nu finns ändå tecken på att det kan komma att ändras.
Bland kandidaterna finns mycket olika åsikter om huruvida feministiska värderingar behövs i valdebatten.
- Feminism är mycket viktigt och handlar om att alla människor beaktas, säger Vänsterförbundets Henrik Nyholm (Helsingfors valkrets).
Hans åsikt delas inte av alla.
- Jag har för mig att feminister vill ha lika många kvinnor på alla arbetsplatser och i alla styrelser. Det är inte de personliga egenskaperna som räknas, utan mer könet, säger Kristdemokraternas Jeanette Ljungars (Vasa valkrets).
Nyholm säger sig vara feminist, medan Ljungars inte anser sig vara det.
Webbsajt samlar rödgröna
Kvinnosaksförbundet Unionen startade för en tid sedan en webbsajt där kandidater förbinder sig vid vissa lätt feministiska värderingar. Tanken är att försöka lyfta fram feministiska kandidater.

De flesta som är med på listan för feministiska kandidater hör till Vänsterförbundet, De gröna och Svenska Folkpartiet. Också en del socialdemokrater, samlingspartister och centerpartister är med.
Kristdemokraterna och Sannfinländarna lyser däremot med sin frånvaro.
- Jag tror inte att det här är något för mig, säger Ljungars efter att ha bekantat sig med sajten.
Förbundsordförande undrar
Svenska folkpartiets Anna Jungner-Nordgren (Helsingfors valkrets) är vice ordförande för Svenska kvinnoförbundet. Hon tycker att det är märkligt att en del partier inte har kandidater med i kampanjen.
Kristdemokraterna och Sannfinländarna saknar helt kandidater på sajten och speciellt många sittande riksdagsledamöter är heller inte med.
-Tanken är att man skall förbinda sig vid värderingarna som finns här. Jämställdhet, mänskliga rättigheter och att alla människor ska ha skydd mot våld. Jag tycker de är sådana värden som de flesta människorna kan skriva under, säger Nordgren-Jungner.
"Vi behöver jävlar anamma"
Konstuniversitets rektor Tiina Rosenberg var med och grundade rörelsen Feministiskt initiativ i Sverige. Hon tycker att jämställdhet och feminism syns för lite i valdebatten i Finland.
- Den ekonomiska krisen har överskuggat alla diskussioner och det finns en negativ inställning till frågor om välfärd och jämställdhet. Man tycker att de är lyxfrågor.
Rosenberg efterlyser en aktivare och mer positiv inställning av både kandidater och väljare i valet.
- Vi behöver optimism och människor som har jävlar anamma på ett bra sätt!
Anna Jungner-Nordgren tycker att vi ännu har en lång väg att gå om vi vill nå jämställdhet i Finland, men hon tycker inte att det nödvändigtvis behövs ett feministiskt parti.
-Jag hoppas i stället att de etablerade partierna skulle skärpa sig och att vi inom partierna skulle sköta saken själva.