Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora störningar i den skandinaviska flygtrafiken

Från 2015
Uppdaterad 05.03.2015 22:32.
Flygplan
Bild: © David Peacock

Stora störningar väntas i den skandinaviska flygtrafiken på fredag. Konflikten mellan flygbolaget Norwegian och piloterna trappas upp. Norwegian meddelar att man skapar tre nya dotterbolag i Norge, Sverige och Danmark. Det är olagligt, säger det strejkande flygfackets ledare Hans-Erik Skjæggerud.

Norwegians personal överförs till de tre bolagen. De nya dotterbolagen ska ge piloterna en möjlighet att påverka sin egen framtid i Norwegian, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Norwegian vill skapa splittring

Handeln med flygbolagets aktie stoppades på Oslobörsen inför tillkännagivandet.

Hans-Erik Skjæggerud
Bild: Parat

Facket fördömer

Piloternas fackförening Parats ordförande Hans-Erik Skjæggerud ger det senaste beskedet från Norwegian kalla handen. Piloterna vill höra till moderbolaget och inte till ett eller flera dotterbolag, som förändras från dag till dag, säger han.

Martin Lindgren på det svenska facket Svensk Pilotförening säger att Norwegian vill skapa splittring. Bolaget hoppas säkert på att någon grupp inte orkar stå på sig, säger Lindgren till Sveriges television.

Kjos utmanar facket

Pilotfacket hävdar att Norwegian bryter mot lagen genom att flytta över strejkande piloter till nybildade dotterbolag. Men koncernchefen Björn Kjos tror på sin sak.

Vi står på trygg juridisk grund

Koncernchef Björn Kjos
Bildtext Björn Kjos
Bild: Norwegian

- Vi står på trygg juridisk grund, säger Kjos till Sveriges radio. Vi har toppjurister som sköter den här saken, säger han.

Kjos tillägger att bolaget inte kan gå med på fackets krav att få bli anställda av moderbolaget. Det skulle äventyra finansieringen av de 240 nya flygplan vi håller på att köpa, säger han.

Klockan 22:30 på torsdagkväll möts Kjos och Skjæggerud i en direkt debatt i NRK.

Strejk sedan lördagen

Över 600 piloter i bolaget har strejkat sedan lördagen och också i morgon fredag är ett stort antal flyg inställda.

Norwegian säger i ett pressmeddelande att 35 000 resenärer berörs. Nästan alla inrikesflyg i Sverige, Norge och Danmark ställs in. De flesta avgångarna mellan de skandinaviska huvudstäderna är också inställda. Långlinjer mellan Skandinavien/England och USA samt Skandinavien och Thailand ska gå som vanligt.

I pressmeddelandet heter att att flyg till och från Finland med flightnummer DY5599 till DY5999 ska gå enligt tidtabell.

Bolaget uppmanar ändå alla resenärer att följa med Norwegians webbplats för mer information.

Läs också:
Handeln med Norwegian stoppades på börsen - strejken fortsätter

Diskussion om artikeln