Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Einleista psalmer och vigulanta katter i Liljendalrevyn

Från 2015
Frej Lindfors
Bildtext Amatörteaterveteranen Frej Lindfors spelar bland annat katten Findus.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Äntligen är det dags igen! Årets Liljendalrevy "Einleist", med premiär den 14 mars, är både rolig och stämningsfull. Yle Östnyland hängde med på en av övningarna.

Frej Lindfors och Arne Valkama
Bildtext Findus (Frej Lindfors) och Pettson (Arne Valkama) funderar på att åka till stan.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

– Höördu, Findus. Åm vi sku fara uut å upptecka staan? Vi packar en matseck å så far vi uut å titta. Men va ska vi jöra me dåm däär hånona då? Vem ska mata dåm?

– Vi nackar höönåna, annars överlever dåm int åm vi ska sii hela staan.

– Jaa, eller ska vi friseer dåm medan vi e bårt så suurnar dåm int?

– Men Pettson, e de faarlit i staan? Nu blir ja reddär.

Ungefär så låter det då Arne Valkama (Farbror Pettson) och Frej Lindfors (katten Findus) övar på en av scenerna som ingår i årets Liljendalrevy "Einleist", med premiär den 14 mars.

Mommon som tyckte psalmerna var einleista

Jan-Erik Slätis
Bildtext Revymakare Jan-Erik Slätis är med i Liljendalrevyn för 37:e året.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Revyernas urhem kan sägas vara Österbotten. Fastän det finns en sporadisk tradition också i Nyland har ingen hållit på lika länge som Liljendalrevyn, som nu är inne på sitt 37:e år.

Revypappan Jan-Erik Slätis leder som vanligt det glada gänget.

– En gammal käppmommo, som faktiskt råkar vara min släkting från tre eller fyra led tillbaka, kom hem från ett bönemöte och var missnöjd eftersom psalmerna sjöngs så ”einleist”. Då menade hon att de var slätstrukna eller enformiga, förklarar Slätis.

Dialekten och det lokala spelar en stor roll i revyn.

– Många gånger vet man inte om dialekten kommer från Hindersby eller Vessö, så vi är kanske inte så renodlade. Men vi försöker hålla oss till någon form av östnyländsk svenska.

Tidningen är med på ett hörn

Liljendalrevyn 2015
Bildtext Scenerna växer fram efterhand. Minna Valkama och Jan-Erik Slätis i förgrunden diskuterar och funderar.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Processen med att skapa Liljendalrevyn sätter i gång några veckor innan datumet för premiären spikas fast. Scenerna eller sketcherna tangerar aktuella ämnen som många känner till och har åsikter om.

Idéerna växer fram efterhand – bland annat ska publiken få uppleva den svenska drottningens besök i Finland.

– I år kommer vi inte heller undan den östnyländska tidningssammanslagningen, säger Slätis. Det berör många och alla har en åsikt om den. Vi människor är födda visionärer men när det kommer till kritan så vet vi inte riktigt hur de goda idéerna ska förverkligas.

Han har vanan inne att spela djur

Frej Lindfors och Arne Valkama
Bildtext Frej Lindfors är van att spela djur. Här på scen med Arne Valkama.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

I revyn medverkar den här gången ett tjugotal personer, i åldern 16 till drygt 70. En av dem är amatörteaterveteranen Frej Lindfors, känd också från Lurens sommarteater.

– Du måst noo frååg uta dåm aader hur läng ja ha vari mee. Ja minns inga meir, säger han på sjungande dialekt.

Till sist kommer Lindfors fram till att han stått på revyscenen kanske tjugo gånger. Den här gången han också kräla omkring på scenen och vara vigulant i rollen som katten Findus. Tungt blir det ändå inte, säger han.

– Den rollen är jag skapad för. Jag är redan van med att vara katt, eller spela djur överhuvudtaget. Bland annat har jag spelat räven Smirre, Måns i Pelle Svanslös och i revyn har jag varit alla djur man bara kan vara.

Dessutom ska han skälla på sådant som behövs skällas på i dagens samhälle – så som det sig bör i en revy.

"Det ger mer än vad det tar"

Frej Lindfors
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

I år kommer han ändå inte att vara med i Lurens sommarpjäs "Annie Mästerskytten". Han har en hel del ogjort arbete där hemma som han måste ta itu med. Ibland är det ändå bra med en liten paus.

– Men det ger mer än det tar att vara med.

Det bästa med revyn är processen, menar Lindfors – då den inte ännu är helt klar men måste bli det och växer fram så småningom.

Gänget har träffats för att öva i några veckor nu, kanske en månad. Men det kommer nya texter och sketcher an eftersom jobbet med revyn framskrider.

– Som du ser har vi kanske inte övat så hemskt mycket ännu, men vi har allting ganska klart i huvudet.

Han menar att publiken kan vänta sig ungefär samma som förut. Lite lokalt, lite från hela världen, fin musik, sånger och förstås det viktigaste: kaffe och bulla.

"Jag litar på det här gänget"

Också revymakare Jan-Erik Slätis hoppas på att Einleist ska motsvara publikens förväntningar.

– Jämför man med de 36 revyer vi har serverat hittills så tror jag att också den här ska fylla de krav som åtminstone vi här i ensemblen ställer, säger han.

Det bästa med att jobba med Liljendalrevyn är enligt honom tilliten. Han säger att han till 110 procent kan lita på det gäng som är med.

– De nästan ser på en att nu är Janne i nöd och måste få hjälp med någonting. De ligger hela tiden steget före då det gäller att hjälpa till och se till att allt blir bra. Det här är ett kollektivt jobb och jag lyfter nog på hatten åt dem för att de är så praktfulla, säger Slätis.