Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöläkaren McDonald försvarar sig

Från 2015
Uppdaterad 06.03.2015 14:55.
Outi Mcdonald.
Bildtext Outi McDonald försvarar sig.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Jag har agerat enligt stadens tidigare praxis. Det är Hangöläkaren Outi McDonalds svar till stadsstyrelsens förslag att säga upp henne som hälsocentralläkare.

Enligt Hangö stad skulle McDonald ha överträtt sina befogenheter då hon fastställde lönen för en familjeterapeut. Hon skulle också ha begått ett brott då hon avlägsnat och förstört egendom på hälsovårdscentralen.

"Ett brev kan ha kommit bort"

Outi McDonald säger att hon försökt ge sin syn på saken i ett brev som tyvärr antagligen aldrig nådde fram till stadsstyrelsemedlemmarna

- Jag är chockerad. Jag visste att stadsstyrelsen behandlade ärendet på måndag (2.3) och antog att stadsstyrelsemedlemmarna hade fått mitt brev. Jag hörde inget från staden sida. Det var medierna som kontaktade mig och berättade om stadsstyrelsens förslag till stadsfullmäktige.

Stadsstyrelseordföranden Jouko Kavander (SDP) berättar ändå för Yle Västnyland att stadsstyrelsemedlemmarna har sett brevet av McDonald och fått den information de behöver för att ta ett beslut.

Lönen var inte fastställd

Enligt McDonald följde hon bara tidigare praxis då hon fastställde lönen för en ny anställd. Staden ledigförklarade en tjänst utan att fastställa lönen i förväg. Lönen skulle istället fastställas senare utgående från kompetens.

- Den person som fick tjänsten önskade att få samma lön hon tidigare hade haft då hon jobbade i Helsingfors. Jag tyckte lönen var lagom och vi skrev in summan i budgeten i augusti. Då var det inga problem.

- Problemen lyftes fram i februari. Ärendet gick i november eller december till personalsektionen som fastställer löner. Det här var innan hon som fick tjänsten började jobba. Tidigare har personalsektionen alltid godkänt löneförslagen. Nu ville de ändå ändra på mitt förslag. Då hade jag redan lovat den nya anställda att hon får den lön hon önskat.

"Jag borde inte ha gjort det"

McDonald säger sig ändå ha lärt sig av sitt misstag.

- Jag borde ju inte ha lovat en lön som inte var fastställd i personalsektionen, men jag litade på mina kunskaper.

Hvc skickade förnödenheter till Afrika

McDonald säger sig inte ha tagit initiativ till någon insamling men förnekar inte att hvc har skickat förnödenheter till Afrika. Hon påpekar likväl att man satsat på liknande välgörenhet tidigare vid hvc.

- Bland annat 2004 reste vi till Zambia med förnödenheter som inte längre användes vid Hangö hvc. Då var jag inte ledande läkare. När exempelvis bäst före-datumet på plasthandskar har passerat har vi skickat dem till människor i Afrika som kan ha glädje av dem. Annars skulle de ha hamnat i soporna.

- När det gäller gamla mediciner är det apotekaren som skickar dem till Riihimäki som specialavfall. Läkarna får också provpaket och jourpaket. Läkarna har rätt att ta de här provpaketen hem.

McDonald har tidigare jobbat som ledande läkare men blev petad från den posten. Motiveringen var att det fanns ett missnöje med hennes sätt att leda arbetet vid hälsovårdscentralen i Hangö.

Läs också:
Snabbt beslut om McDonald lugnar personal i Hangö."
McDonald vill fortsätta som ledande läkare.
McDonald fick nej av Hangö stadsstyrelse.
Outi McDonald överläkare i Hangö.

Radio Vega Västnyland

6:43

Artikeln kompletterades 6.3 klockan 10.47 med en kommentar av stadsstyrelseordföranden.

Diskussion om artikeln