Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslättborna ska äntligen få sitt nya bibliotek

Från 2015
Uppdaterad 06.03.2015 11:03.
en ljus tegelbyggnad. ovanför dörren finns texten kirjasto - bibliotek
Bildtext Den nuvarande biblioteksbyggnaden är alldeles för liten för Kyrkslätt. För tillfället måste man avskriva gamla böcker för att få plats för nytt material.
Bild: YLE/Tobias Silvander

Fört drygt ett år sedan var allt redan klart för byggstart vid Kyrkslätt bibliotek, men i sista stund valde kommunfullmäktige att slopa projektet. Nu ska utvidgningen av biblioteket äntligen bli av.

Kyrkslätt har i närmare tio år haft planer på att renovera och bygga ut kommunens huvudbibliotek, och i december 2013 skulle allt äntligen vara klart för byggstart. Staten hade redan beviljat stöd till kommunen och planeringsarbetet var gjort, då kommunfullmäktige överraskande konstaterade att ekonomin inte klarar av en så dyr tillbyggnad och projektet slopades.

Nu är det ekonomiska läget ändå bättre och kommunen har i det senaste budgetförslaget reserverat knappa tio miljoner euro för biblioteket. Om allt går som det ska kan byggarbetet inledas i slutet av 2016, och det nyrenoverade biblioteket ska stå klart år 2019.

- Vi jobbar på. Det är en mycket strikt tidtabell då spaden ska i jorden i december 2016. Då ska allt vara färdigplanerat, och vi ju är lite sena på grund av pausen på ett år, säger biblioteksdirektör Margareta Kull-Poutanen.

Kafé och konsertsal på önskelistan

Det nya biblioteket ska bli ett allaktivitetshus som inhyser förutom själva biblioteket också en invånarpark, en ungdomsgård, en musiklekskola och föreningsutrymmen. Kommuninvånarna har också efterlyst ett kafé och en högklassig sal för konserter och andra evenemang. Dessutom ska Luckan, det finlandssvenska informations- och kulturcentret, flytta in i byggnaden.

För att Kyrkslätt ska ha rätt till de utlovade statsandelarna måste byggarbetet ändå påbörjas under år 2016.

Vågar du lita på att bygget blir av den här gången?

- Det måste bli av, då alla vill ha det. Vi har fått otroligt mycket positiv respons av kommuninvånarna och alla väntar på det här, säger Kull-Poutanen.

Läs också:

Kyrkslätt visionerar ett centrumbibliotek
Kyrkslätt bibliotek vill växa