Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Anarki, punk och feminism i Musikrepubliken med Catzo

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Patti Smith Group år 1980, Patti Smith i mitten
Bildtext Lyssna på Musikrepubliken för din dagliga dos Patti Smith, till exempel.
Bild: Lynn Goldsmith/ EMI Finland

Kvinnodagen instiftades så tidigt som 1910, då var det en socialistisk världsorganisation som startade det hela och uppmanade varje land att på samma dag fira under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

FN kom med i spelet så sent som 1975, då instiftade man man den Internationella kvinnodagen som en del av FN:s officiella högtidsdagar. Eftersom FN tog över blev dagen så att säga opolitisk.

Senare blev det tyvärr så att kvinnodagen ofta har kommit att handla om att visa sin kärlek för kvinnor med blommor och choklad, vilket inte alls var meningen från början. Den feministiska rörelsen har visserligen tagit över mycket och höjer varje år sina röster kring kvinnodagen, så att vi alla ska komma ihåg vad dagen egentligen handlar om.

Kvinnodagen är det på söndag och jag uppmanar dig, kille som tjej, att fundera över jämställdhet och feminism lite extra mycket på just söndagen.

För att komma i kvinnodagsstämning kan det vara skönt att lyssna på feministisk kick ass-punk, det får du i hela två timmar när du lyssnar på Musikrepubliken från den 5 mars. Programmet finns kvar på arenan i 30 dagar och låtlistan hittar du via Spotify. Peace out!

Musikrepubliken med Catzo

Programmet är inte längre tillgängligt

Dokumentären The punk singer om Kathleen Hanna visas på Yle Teema, här kan du (på finska) läsa mera om Riot grrrl-rörelsen.