Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Station kan locka nya kedjor till Finland

Från 2015
Uppdaterad 20.08.2015 14:26.
Wasa Station
Bildtext Wasa Station enligt en arkitekskiss.
Bild: Arosuo/Arkitehdit

Det planerade hybridkvarteret Wasa Station kan föra med sig upp till 20 helt nya butiker till Vasa, om det går som Lemminkäinen planerar.

Byggbolaget Lemminkäinen planerar inte enbart hur byggnaderna ska se ut. De vill också fylla dem med innehåll.

Just nu för bolaget diskussioner med 15-20 olika butiker och kedjor som de hoppas ska etablera sig i Wasa Stations köpcentrum.

Newyorker och Mango

Det rör sig om modekedjor som Newyorker, Pukumies, Halonen, Mango, Zara och Forever 21. Samtliga dessa skulle bli nya bekantskaper för Vasa.

- Vi har kartlagt vilka butiker som saknas i Vasa och som därför kunde passa i Wasa Station, säger Mikael Snellman, regiondirektör på Lemminkäinen.

Mikael Snellman
Bildtext Mikael Snellman
Bild: Yle/Anna Ruda

Bland modekedjorna kan också nämnas Esprit samt Hennes & Mauritz, som redan finns i Vasa.

Erätukku och Scandinavian Outdoorstore

Zaras butik i Moskva
Bildtext Zara till Vasa? Här en av kedjans butiker i Ryssland.
Bild: Inditex

Det är tänkt att köpcentret också skulle ha en avdelning för sport- och fritidsbutiker, och Lemminkäinen för just nu diskussioner med tre butiker som skulle vara helt nya för Vasa: Partioaitta, Erätukku och Scandinavian Outdoorstore. Samtliga tre är inriktade mot friluftsliv på ett sätt som inga av Vasas nuvarande sportbutiker är.

Österbotten är ju känt för att hämta mycket impulser utifrån och vidare in i Finland, så vi tror inte att det är någon dålig idé.

Bland de butiker som saknas i Vasa kan särskilt nämnas Forever 21, en amerikansk modekedja som inte finns representerad i Finland ännu.

Kedjan finns däremot i Sverige, och nu grunnar Mikael Snellman på om det skulle passa för helt nya kedjor att komma in på den finländska marknaden via just Vasa.

Till Finland via Österbotten

- Österbotten är ju känt för att hämta mycket impulser utifrån och vidare in i Finland, så vi tror inte att det är någon dålig idé, säger Snellman som själv har hämtat mycket inspiration från Umeå som han kallar Vasas grannstad.

- Min dotter studerar i Umeå, så jag besöker ofta staden.

Byggbolaget Lemminkäinen har erfarenhet av att bygga innehåll i köpcentrum från bland annat Chydenia i Karleby. Just nu jobbar en person halvtid i Uleåborg med just planeringen av Wasa Station.

Saknar ännu detaljplan

Samtidigt återstår mycket arbete innan hybridkvarteret kan byggas på den plats där Vasa busstation låg tidigare. Till exempel saknar området ännu en ny detaljplan. Det är också oklart om Vasa stad går in i projektet som ägare till ett musik- och konferenshus. Totalt beräknas kostaden för Wasa Station uppgå till 200 miljoner euro.

Läs också:
Vasa måste ta beslut om miljonsatsning