Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Regnbågshylla piggar upp på Arbisbiblioteket

Från 2015
Arbis bibliotekets regnbågshylla
Bildtext För tillfället består regnbågshyllan av ett trettiotal titlar, men det är möjligt att köpa in fler böcker.
Bild: Ylva Larsdotter

Arbis bibliotek har fått en ny avdelning, regnbågshyllan där man samlat hbtiq-relaterad litteratur. Avsikten är att både lyfta upp sexuella minoriteter och hämta mer färg till biblioteket.

- Idén till regnbågshyllan kommer bland annat från sateenkaarihylly på Berghälls bibliotek, som introducerades i januari. I Sverige finns det också en del regnbågshyllor och det är där jag hittat inspiration. I Berghäll är största delen av böckerna på finska, och mig veterligen är vår hylla den första i sitt slag på svenska i Finland, berättar bibliotekarie Ylva Larsdotter.

Regnbågsavdelningen invigdes på torsdagen lagom till kvinnodagen. För tillfället består den av två hyllrader av böcker som redan fanns i bibliotekets samling från förut. Det finns romaner, biografier, barnböcker, faktaböcker och serieböcker. Urvalet utgår från bokens innehåll, inte författarens könstillhörighet eller sexualitet.

Öppet för förslag

För tillfället består regnbågshyllan av ett trettiotal titlar. Larsdotter uppmanar bibliotekets kunder att komma med förslag på böcker som kunde ingå i regnbågssamlingen.

- Jag har nu gått igenom vårt befintliga urval, men vi tar gärna emot tips på vad vi kunde köpa in, säger Larsdotter.

Varför behöver hbtiq-böcker en egen hylla?

- Jag tycker att det är jätteviktigt att lyfta upp hbtiq-frågan och det är intressant att gå igenom biblioteket med de glasögonen på sig. Dessutom piggar det upp och gör det mer färgglatt på biblioteket, säger Larsdotter.

- Det kan också vidareutvecklas. Vi kunde till exempel ha en hylla för minoritetsprosa, eller minoriteter överhuvudtaget.