Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ulla-Maj Wideroos är en äkta finländare

Från 2015
Uppdaterad 09.03.2015 08:22.
ulla-maj wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos byter ut riksdagen mot trädgårdslandet.
Bild: Yle/Parad Media

Efter 20 år i riksdagen säger Ulla-Maj Wideroos att det räcker. Nu är det dags för ett annat liv.

– Jag har levt i kappsäck i 20 år, åkt från Närpes till Helsingfors på tisdagar och hem igen på fredagar.

Golf, pidro och böcker.

– Jag tycker om att läsa och varje år har jag köpt böcker som jag ordnat i bokstavsordning i bokhyllan. Men jag har aldrig haft tid att läsa dem och nu kommer jag att ha tid.

Trädgårdsodling är ett annat intresse som Wideroos inte haft tid för. Nu kan hon odla sin egen dill, persilja, morötter och potatis. Under åren i riksdagen fanns det aldrig tid med ett vanligt liv.

– Speciellt under mina år som andra finansminister från 2003 till 2007 var arbetstempot högt. Ibland så högt att jag inte hade tid att fundera på vilka värderingar jag verkligen hade.

En blåvit person

– Då jag invaldes i riksdagen 1995 var jag en idealist, men samtidigt var jag också osäker. Jag är ju uppvuxen i helsvenska områden, så jag kunde helt enkelt inte tala finska tillräckligt bra, tyckte jag.

Det tar tid att få förtroende av de andra i riksdagen, berättar Ulla-Maj Wideroos. En SFP-politiker har det extra svårt, eftersom en del av de andra riksdagsmännen betraktar en med en viss misstänksamhet. Å andra sidan är det naturligt eftersom alla nya invalda ifrågasätts i början.

– Jag har skapat mej ett rykte som trovärdig, som en person som menar vad hon säger och som är beredd att förhandla. Alla måste ha vassa armbågar i början, men med åren lär man sig att snirkla sig fram med rundare armbågar.

Wideroos upplever att om hon umgås med rikssvenskar eller finsktatalande i Finland så blir hon extra tydlig med att hon är en äkta finländare.

Hot och bot

Under sina år i riksdagen har hon fått en del hot, både på sin blogg och per telefon.

– Det är klart att man blir illa berörd då någon kallar en för "hurrihuora". Mina vänner säger att jag inte ska bry mig om sådana idioter som säger så, men det är svårt. Det gör ont ända in i själen.

Wideroos hanterar sina besvikelser och sin ilska genom att gå i bastun. Värmen gör att stressen försvinner och bastun har fungerat som rehabiliteringsanstalt för henne i 30 år.

När det kommer till tiden i riksdagen kommer Wideroos inte att ge ut några memoarer.

– Jag har slängt alla anteckningar och papper som skulle behövas för en sådan.

Efter Nio om sisu, måndagen den 9 mars 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan