Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hoppas på 10 000 till Scorpions i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 06.03.2015 13:05.
Scorpions.
Bildtext Scorpions,
Bild: Marc Theis

Scorpions rockar loss på Centralplanen i Jakobstad i sommar. Det är ingen slump, enligt arrangörerna som hoppas på stor uppslutning. Konserten med Toto banade vägen för megakonsert nummer två.

Förra gången var sommaren 2013. Då var det Jaro som lyckades locka amerikanska Toto till Jakobstad. Biljettförsäljningen gick bra och med 10 000 personer på plats var Centralplanen i stort sett så full som myndigheterna tillät.

Nu hoppas Eastway Live att succén upprepar sig. Det är de som arrangerarar konserten med Scorpions i Jakobstad.

- Till vårt jobb hör att följa med vad som händer inom branschen i Finland, så visst känner vi till Totos konsert i Jakobstad. Den var mycket populär och kan bara beskrivas som en succé, säger Marko Riihelä, produktionschef på Eastway Live.

Toto banade vägen

Han vill inte säga att Totokonserten var helt avgörande.

- Men den gjorde att vi tog mod till oss och vågar försöka, säger Riihelä.

Riihelä hoppas på 6 000 till 10 000 besökare till Jakobstad i sommar. En anledning till att Scorpions kan locka mycket just i mindre städer är att megakonserter ordnas så sällan.

Scorpions.
Bildtext Scorpions
Bild: Marc Theis

Fördelar med liten stad

- Ju mindre stad, desto större uppmärksamhet ger det i media och på sociala medier. I Helsingfors finns det alltid en risk att man drunknar i mängden. Det är en anledning till att vi under den senaste tiden har letat efter nya städer för våra arrangemang. Vi är glada över att ha hittat Jakobstad, säger Marko Riihelä som redan börjat knyta kontakter med Jaro och andra idrottsföreningar.

- Vi behöver en stor mängd lokala insatser för att arrangemanget ska fungera.

Toto i Jakobstad
Bildtext Toto i Jakobstad 2013.
Bild: Christine Bonn

Del av 50-års turné

Konserten hålls lördagen den första augusti. Kvällen innan spelar Scorpions i Fredrikshamn.

De två spelningarna i Finland är en den av det tyska rockbandets 50-års turné. Bandet som skapades år 1965 har sålt 75 miljoner skivor under åren. Deras senaste skiva "Return to forever" kom ut för bara någon vecka sedan.