Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Första Vasaloppet för PIF-veteran

Från 2015
PIF-åkarna Niklas Westerlund och Mikael Ramstedt
Bildtext Vasaloppsveteranen Mikael Ramstedt försöker hänga med Niklas Westerlund. Bild från Johans lopp 2013.

På söndag åks Vasaloppet mellan Sälen och Mora i Sverige. Evenemanget har redan i många års tid lockat en hel del skidåkare från Åboland. I år blir det Vasaloppsdebut för Pargas IF:s Niklas Westerlund.

- Formen är det inget fel på. Jag har kunnat hålla mig frisk och träningarna har gått bra på sistone.

Förberedelserna har gått bra också vad gäller tävlingar. För två veckor sedan blev det tredje plats i det 42 kilometer långa Fäbodaloppet och i söndags blev det seger i Johans lopp på hemmaplan i Pargas. I och med att det är första gången Westerlund åker Vasaloppet är det ändå svårt att tala om förväntningarna.

- Det är svårt att säga någonting om placeringar men topp-250 kunde vara en lämplig målsättning. Och om jag blir bästa åbolänning så får jag vara nöjd.

Vasaloppet är ett av de längre långloppen, hela 90 kilometer långt. Westerlunds längsta lopp tidigare i karriären är Finlandialoppet, som på den tiden var 70 kilometer.

Vasaloppet lockar ett femtiotal deltagare från Åboland av vilka ca 15-20 är Pargasbor.

- Det finns traditioner och redan i långa tider har folk härifrån deltagit. Många svenskspråkiga har dessutom följt med Vasaloppet på teve, och eftersom det ordnas gemensam transport är det lättare att ge sig iväg.

Vasaloppet är ett stort evenemang med närmare 16 000 deltagare. Om alla intresserade fick delta skulle antalet mångdubblas men arrangörerna är tvungna att dra en gräns av praktiska orsaker.

- Vi övernattar på ett skolgolv mellan Sälen och Mora och har väckning klockan 4 för att hinna i tid till starten, berättar Westerlund.

Tanken på att skida 90 kilometer efter en kort natt på ett skolgolv och väckning klockan 4 är nästan omänsklig. Men Westerlund förklarar att nätterna innan är viktigare än den sista natten inför loppet.

- Den sista natten är inte så avgörande men det gäller att vara utvilad och ha sovit gott nätterna före.

De snabbaste skidåkarna avklarar Vasaloppet på drygt 4 timmar men för motionärer kan det ta hela dagen. Efter loppet tar bussen åbolänningarna till ett hotell utanför Stockholm och så bär det av hem till Finland med morgonbåten på måndag.

- Det som jag är mest orolig för är det varma vädret. Det har aldrig varit så varmt i ett Vasalopp som det har utlovats nu. Det betyder att det kommer att bli ett tungt före och stora skillnader på skidor och vallning.

Vissa deltagare, bland annat många av toppnamnen, brukar staka sig igenom hela Vasaloppet, dvs. åka utan fäste på skidorna.

- Jag kommer att köra med fäste eftersom det blir så pass tungt före. Eftersom jag aldrig har varit med förut så vågar jag inte ta risken att åka utan fäste, även om det skulle vara ett enklare alternativ, förklarar Westerlund.

Vasaloppsbanan är backigare i början så den som vill kan också försöka taktisera genom att sätta bara lite fäste under skidorna och sedan staka sig igenom slutdelen. Oberoende hur man gör är det möjligt att lyckas eller misslyckas med vallningen.

- Skillnaden mellan en lyckad och misslyckad vallning kan lätt vara femhundra placeringar och en timme i tid. Om man misslyckas blir det också psykiskt tungt, säger Westerlund.