Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Högre förväntningar på partnern

Från 2015
Maria Sundblom-Lindberg
Bildtext Maria Sundblom-Lindberg efterlyser lyhördhet i parrelationer.
Bild: Yle

Sedan 1978 har datumet 8.3 funnits med på FN:s lista över högtidsdagar. Den Internationella kvinnodagen infaller i år nu på söndag.

Dagen som från början var till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen har på många håll gått över till att bli en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan.

Fira får man göra hur man vill, men Helsingin Sanomat har valt att lyfta fram en undersökning som gjorts av Väestöliitto och som går under namnet Yhdessä vai erikseen (Tillsammans eller på var sitt håll).

Undersökningen visar att speciellt kvinnors förväntningar på sina förhållanden och på sin partner har förändrats en del under de tio senaste åren. Allt fler har högre förväntningar än tidigare och speciellt på dagar som kvinnodagen önskar man sig mera uppmärksamhet av sin partner.

Myteriet kollade upp vilka förväntningar den finländska kvinnan har på sin relation med parterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Hur svårt kan det vara?

- Jag vet inte om förväntningarna har förändrats, snarare vågar kvinnor äntligen säga vad de behöver. Det har funnits en väldigt stark självhjälpsanda de senaste 15 åren där man förespråkar att man ska ta tag i sitt eget liv och sina önskemål och inte bara hålla dem för sig själv utan också säga dem högt åt sin partner, menar Maria.

Bakgrunden till att kvinnor nu oftare uttrycker sitt missnöje i relationer ligger delvis i de förändringar i kvinnans roller och uppgifter som skett under de senaste årtiondena.

- Det har tvingat oss till reflektion, prioriteringar och att definiera vad vi vill med våra liv på ett sätt som män inte har varit med om. Det här har gjort att vi kanske är lite i otakt. Många män nöjer sig med att vardagen fungerar, att man inte grälar hemma och att man sover tillsammans.

Att fokus nu ligger på förväntningarna på ett förhållande tyder också på ekonomisk välfärd. När man inte behöver oroa sig för ekonomin koncentrerar man sig på andra områden för att kunna uppnå det så kallade ”goda livet”.

Vad är det då kvinnor förväntar sig?

- Jag tror att den ökade jämställdheten har fört med sig att kvinnor känner ett ökat behov av vänskap i sin parrelation. Vänner är ju nyfikna och stödjande och diskuterande. Jag tror att det är det kvinnor vill ha. En bästis i sin partner, säger Maria som inte tror att det är kraven på romantik som förändrats.

Samtidigt stöter Maria i sitt jobb ofta på par som kört fast för att man inte förstår den andras behov.

Ställer vi orealistiska krav på varandra?

- Nej det tycker jag verkligen inte. Jag tycker folk är för slappa. Det kan inte vara så svårt att lyssna på varandra och göra små saker som får den andra att må bra. Det handlar om att vara lyhörd och inte så himla bekväm.