Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina censurerar dokumentär om luftföroreningar

Uppdaterad 07.03.2015 11:17.
Smog över Peking.
Bildtext Smog över Peking

En ny dokumentärfilm om Kinas svåra miljöproblem har tagits bort från flera kinesiska webbplatser. Filmen behandlar bland annat luftföroreningarna, myndigheternas bristande övervakning, och de lindriga straff som de skyldiga får.

Dokumentären Under the Dome - Investigating China's Smog har laddats ner hundratals miljoner gånger sedan den släpptes förra helgen. Men i dag på lördag går den inte att se på flera av Kinas videodelningssajter. Webbplatsen Hao123 visar ett meddelande enligt vilket filmens innehåll har inte klarat kontrollen. (Se filmen nedan.)

På YouTube går filmen att se, men Kina har blockerat tillgång till YouTube. Även den Hongkong-baserade nyhetssajten ifeng.com visar filmen.

I sociala medier har censuren av dokumentären utlöst en störtflod av kritik.

Under the Dome har producerats av Chai Jing, före detta journalist vid Kinas statliga TV. Den 104 minuter långa dokumentären skildrar luftföroreningens effekter, myndigheternas bristande övervakning och de relativt lindriga straff som de skyldiga får.

Chai har sagt att hon med sin film vill skildra miljöproblemens följder för både människors hälsa och samhället. Hon betecknar filmen som sin "personliga kamp" efter att hennes dotter föddes med en godartad tumör.

Filmen lanserades några dagar innan Kinas högsta lagstiftande organ, Nationella folkkongressen, i torsdags samlade till sin årliga två veckor långa session.

Ännu i början av veckan fick filmen lovord av miljöministern och i de statliga medierna. Men en del av de berömmande artiklarna och inslagen har sedan dess förvunnit från nätet. Antagligen har de ilskna reaktionerna från publiken blivit för mycket.

Kinas regering har medgett de svåra miljökonsekvenserna av landets ekonomiska tillväxt. Kommunistpartiet har utlyst "krig mot föroreningarna" och försöker minska användningen av fossil energi. Samtidigt strävar myndigheterna efter att hålla miljödebatten under kontroll.