Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Männen har fått det sämre när kvinnorna har tagit över”

Från 2015
Uppdaterad 08.03.2015 20:02.
aira samulin
Bild: Julia Holmvik/Yle

I dag firas internationella kvinnodagen. Dagen till ära ordnade dansläraren Aira Samulin dans med discotema inne på järnvägsstationen i Helsingfors.

Förbipasserande stannar upp framför den neonrosa diskoscenen och stela höfter mjukas upp i takt med musiken. Publiken verkar stormtrivas och viftar glatt med händerna i luften.

Det är en ovanlig syn att se folk dansa på tågstationen, en plats där människor i vanliga fall brukar skynda till tågen.

- Kvinnodagen är mycket viktig, speciellt för männen så att de ska se hur värdefulla kvinnorna är, säger en dansant kvinnlig åskådare.

Yle Nyheter TV-nytt: Dans med Aira Samulin på kvinnodagen - Spela upp på Arenan

Samulin är glad att vara kvinna i Finland

Aira Samulin, som nyligen fyllde 88 år, har jobbat mycket via dans med ungdomar och personer med utvecklingsstörning.

Hon har själv varit ensamstående mamma och tagit hand om en dotter som varit mentalt sjuk. Det förebyggande ungdomsarbetet är viktigt, tycker hon.

- Eftersom min dotter insjuknade i schizofreni när hon var i tonåren har jag velat hjälpa andra mentalt sjuka, säger Samulin.

Samulin är glad över vara kvinna i Finland, men påminner om att det ännu på 60-talet var omöjligt för en kvinna att komma ur ett våldsamt äktenskap.

- Gjorde man det fanns det risk för att förlora barnen. Tidigare var det mannen som styrde och ställde. Jag är glad att det har ändrats, säger Samulin.

Samulin är tacksam över att kvinnan har fått mera rättigheter i Finland. Speciellt glad är hon över att kvinnorna har blivit självständiga.

- I alla avseenden har kvinnorna fått det bättre. Enligt mig har männen har fått det sämre när kvinnorna har tagit över allt, säger Samulin med glimten i ögat.

Vi lever inte ännu i ett jämlikt samhälle

Kvinnorna i publiken håller däremot inte riktigt med Samulin om att kvinnor fått det bättre i alla avseenden. Det finns ännu rättigheter att kämpa för.

- Det finns ju mycket krav på kvinnor. Vi borde se ut på ett visst sätt. Jag tycker också att männen ibland slipper lättare undan med vissa saker, medan kvinnan måste vara på ett visst sätt, säger en ung kvinna.

En annan påminner om att lönerna för män och kvinnor i Finland fortfarande inte är på samma nivå.

- Vi är inte helt jämställda ännu. Vi måste få samma löner för samma arbete. Kvinnorna borde vara mera i framkant och männen borde lyssna mera på kvinnorna, säger hon.

Kvinnorna har också fortfarande mera jobb i hemmet än männen. Dessutom jobbar kvinnor ofta inom vården, skolan eller omsorgen, branscher som drabbats av nedskärningar, anser en tredje dam.

- Arbetslösheten är också ett problem för kvinnor, säger hon.

Diskussion om artikeln