Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyger jorden runt enbart med solkraft

Från 2015
Uppdaterad 09.03.2015 10:31.
Yle Nyheter TV-nytt: Soldrivet plan ska flyga runt jorden - Spela upp på Arenan

Ett schweiziskt soldrivet flygplan har inlett det första försöket någonsin att flyga jorden runt enbart med solkraft. Flygplanet Solar Impulse 2 lyfte från Abu Dhabi i morse.

Från vänster: Bertrand Piccard och Andre Borschberg, Solar Impulse-projektets piloter..
Bildtext Bertrand Piccard och André Borschberg
Bild: EPA/ALI HAIDER

Piloterna och initiativtagarna Bertrand Piccard och André Borschberg sade i går att de vill uppmuntra till att ersätta gamla förorenande teknologier med rena och effektiva lösningar. De säger att projektet är avsett att lyfta fram klimatfrågan inför FN:s klimatkonferens i Paris 2015.

Jordenruntflygningen genomförs i etapper och den första av sammanlagt 12 mellanlandningar görs i Muskat i Oman. Resan till Oman väntas ta cirka 10 timmar. Piloterna turas om att sitta vid spakarna. I planet finns plats för bara en pilot i taget.

De längsta etapperna, till exempel över Stilla havet och Atlanten, kommer att ta mellan 5 och 6 dagar.

Hela jordenruntresan väntas ta upp till fem månader. Under pauserna hålls det evenemang där planet visas upp samtidigt som man sprider budskapet om grön teknologi.

Solar Impulse 2 har ett större vingspann än en Boeing 747, men väger bara 2 300 kilo. En Boeing 747 har en startvikt på 448 ton enligt Nationalencyklopedin.

Över 17 000 solceller och fyra litiumbatterier ser till att flygplanets elmotorer får energi natt och dag. Om dagarna absorberar planet solenergi på cirka 8 500 meters höjd. Om nätterna är flyghöjden cirka 1 500 meter då man flyger över havet.

Läs också:
På projektets webbplats kan du följa med resan.

Solar Impulse 2 lyfte från Abu Dhabi 9.3 2015
Bild: EPA/ALI HAIDER
Solar Impulse 2 flyger över Abu Dhabi 3.3 2015
Bildtext Solar Impulse 2 flyger över Abu Dhabi den 3 mars 2015.
Bild: EPA/SOLAR IMPULSE | STEFATOU | REZO.CH