Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nostalgiträff i Terazzohörnet

Från 2015
Uppdaterad 09.03.2015 12:04.
Terrazzo hörnet i Jakobstad (Camilla och Rolf  Lillkaas och Kristian Forsman)
Bildtext Camilla och Rolf Lillkaas och Kristian Forsman i Terrazzohörnet i Jakobstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

En träffpunkt som använts under fem decennier av ungdomar i Jakobstad försvinner snart när Bankgården och Terazzohörnet i nuvarande form rivs. Med anledning av det ordnas en nostalgisk storsamling i Terazzohörnet på onsdag.

Initiativet kommer från några privatpersoner som ville minnas sin ungdom och sitt 80-tal. De har skapat ett evenmang på Facebook och närmare 500 personer har meddelat att de kommer.

Ingången till gamla Terrazzo är nedsliten och stängd
Bildtext Ingången till gamla krogen.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Det hela började ursprungligen med att Ann-Charlotte Hästö funderade på att ordna en stor fest inne i den gamla källarkrogen. Sen kom vi fram till att det blir ganska mycket jobb och det är svårt att begränsa vem som kan vara med och vem som inte kan vara med, säger Camilla Lillkaas som är en av personerna bakom initiativet.

Det blev alltså ingen fest nere i källarkrogen, där för övrigt all inredning har rivits. Vad sker i stället?

- Få se, ingen vet egentligen. Vi samlas på onsdag kväll klockan 20 i Terazzohörnet. Vi ska bara gå några varv här och umgås, säger Camilla Lillkaas.

Hörnet var en samlingspunkt för ungdomar

Det är många ungdomar som har stått och hängt i Terazzohörnet under decenniernas lopp och många minnen är förknippade med platsen. Camilla Lillkaas skrattar när frågan ställs om vilka personliga minnen hon har av platsen.

- Det var en intressant tid och man träffade mycket människor här, säger hon diplomatiskt.

- Jag kommer ihåg att jag spanade in henne här när jag gick runt kvarteret och då såg jag henne för första gången, säger Rolf Lillkaas som är gift med Camilla.

Huset ändrades under årens lopp, terrassen byggdes in
Bildtext Terassen.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Gaturallyt har varit en central del av ungdomskulturen i Jakobstad under många år, men det är kanske inte längre på samma sätt. På 80-talet levde gaturallyt ännu och mådde bra.

- Jag kommer bra ihåg gaturallyt och 80-talet var mitt decennium, det var då jag fick körkort och man körde massor, det var kaos men kul, säger Rolf Lillkaas.

Dörrvakten var ett nålsöga

Vuxenlivet började på sätt och vis när man hade åldern inne att gå på Källarkrogen och många minns den första gången man gick ner för trapporna och kom ner i källaren. Köerna kunde vara långa redan vid 18-tiden på fredag och lördagkväll.

Först gällde det att passera ett nålsöga i form av dörrportieren innan man kunde gå in.

- Jag tror nog att jag kommer ganska bra ihåg det, jag tror till och med att det var legendariska Schappe som stod i dörren, säger Kristian Forsman.

Pedersöreaffärsmän startade krogen

Det var affärsmän från Pedersöre eller med rötter i Pedersöre som startade krogverksamheten i Bankgården. Det var Rolf Wärn, Gösta Rak och Per-Ole Kjellman. I markplanet drev de ett konditori, i den andra våningen matbar med grill och i källarvåningen fanns krogen med scen och plats för dansband att uppträda.

Per-Ole Kjellman (77) jobbar fortfarande för fullt
Bildtext Per-Ole Kjellman.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Det som många kanske inte minns är att den åtminstone i Jakobstad legendariska krogen inte fanns med i bilden från första början när huset byggdes. I källaren fanns bara lagerutrymme med låg ståhöjd när huset stod klart.

- Vi kom på att vi skulle göra en krog i källaren och vi grävde ut den för att få ståhöjd i källaren, det var poliser som för hand grävde ut den på sin lediga tid, säger Per-Ole Kjellman.

Kan Terazzohörnet någonsin få samma betydelse igen?

Utvecklingen går vidare och det som i mitten av 60-talet var ett fint hus, en sorts galleria före sin tid i ett läge när mycket svenska turister rörde sig i stan, är nu ett ruffigt hus som ska rivas. Nya tider väntar och ett nytt hus ska byggas med butiker i markplanet och lägenheter i våningarna ovanför.

Kan det bli samma stämning kring det nya som det har varit kring Terazzohörnet? Ett gatuhörn som kommande ungdomsgenerationer kommer att minnas, ett hörn som också fått sin plats i litteraturen.

- Jag har lite svårt att tänka mig att ett hörn skulle få en lika stor betydelse som det här har haft, tiderna ändras, allt har sin tid, säger Rolf Lillkaas.

Facebookevenemanget heter Nu eller aldrig! Nyt tai ei koskaan! - Terrazzo hörnet/kulma 11.3.2015. Samlingen sker på onsdag kväll 11 mars klockan 20-22 i Terazzohörnet.

Läs också: Mommos pruppo ska leva vidare

Nostalgikväll i Terrazzohörnet

8:36

Per-Ole Kjellman om Terrazzo

4:17

Ywe Jalanders film från 60-talet om gaturallyt i Jakobstad:

Jakobstad - en stad som andra - Spela upp på Arenan