Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läkarbrist i Vasa belastar akuten

Från 2015
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Inom primärvården i Vasa stad är läkarbristen just nu över 20 procent. Sju läkarjobb är helt oskötta. Kön till läkare varierar vid de olika hälsocentralerna, men den längsta kön är upp till tio veckor.

Det blir en ond cirkel så att också specialsjukvården blir lidande.

- Folk vänder sig dit där det finns öppna dörrar. Centralsjukhuset sköter väldigt många patienter som kunde skötas på hvc bara det fanns tillräckligt med läkare där, säger sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga.

Dagtid sköts akut sjuka vid den egna hälsocentralen. I medeltal har hälsocentralerna tio akuttider per dag. Efter det skickas patienterna till akutmottagningen vid Vasa centralsjukhus, där de sköts av inhyrda hälsocentralläkare.

- De börjar droppa in redan vid 16-tiden, säger Peter Nieminen som är klinikgruppchef för akutverksamheten vid centralsjukhuset.

- När primärvården inte har tider till patienterna och besvären blir värre så kommer de hit som akutpatienter. Egentligen hade de inte alls behövt höra hemma här, säger Nieminen.

Läkarna orkar inte

Primärvårdens läkarbrist föder sig själv. För få läkare gör att allt färre vill stanna på hälsocentralerna.

- Arbetet har blivit för tungt och svårt för unga läkare, säger ledande överläkare Markku Sirviö i Vasa stad.

- Om man hela tiden har bråttom och känner att man inte hinner göra det man borde så känner man sig inte nöjd med sitt arbete. I stället specialiserar man sig i en smalare specialitet där det är mindre bråttom, säger Sirviö.

I den bästa av världar har äldre seniorläkare tid att handleda och stöda de yngre så de blir kvar. För att bli specialist i allmän medicin krävs mångårigt arbete vid hälsocentral och få orkar med det här.

För att få fason på läkarsituationen satsar Vasa på att bygga en undervisningscentral i samarbete med läkarutbildningen vid Åbo universitet. Man hoppas att det här ska locka unga läkare och framför allt få dem att stanna kvar.

Aktualitetsprogrammet Närbild tar upp läkarsituationen inom den kommunala sektorn i Svenskfinland i kväll klockan 20 i Yle Fem.