Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

ECB storshoppar statsobligationer

Från 2015
Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt.
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Från och med i dag börjar Europeiska centralbanken köpa upp statslånepapper för 60 miljarder euro i månaden, enligt ett program som slogs fast tidigare i år. Det här ska sätta fart på den europeiska ekonomin, säger analytikern Roger Wessman.

Europeiska centralbanken ECB börjar från och med i dag köpa obligationer och statslånepapper för hela 60 miljarder euro i månaden, fram till åtminstone september 2016. Totalt väntas köpprogrammet uppgå till 1 100 miljarder euro.

Enligt analytikern Roger Wessman vill ECB få fart på ekonomin genom högre inflation och en svagare euro.

Roger Wessman, ekonom
Bildtext Analytikern Roger Wessman tror att ECB:s åtgärder kommer att ha effekt på den europeiska ekonomin.
Bild: Yle

- ECB vill få fart på ekonomi så att inflationen går upp till den närmare två procents takt som är målsättningen. Statsobligationsköpen hjälper till, eftersom det pressar ner räntorna på långfristiga lån, säger Wessman.

Vanligtvis brukar ECB:s åtgärd vara att sänka styrräntan, som är räntan på bankernas kortfristiga lån. Nu försöker man ändå istället pressa ner de längre räntorna.

- Orsaken till att ECB nu måste pressa ner de längre räntorna är att styrräntan redan ligger nere på noll. Det här ska få fart på lånegivningen och investeringarna och stärka de europeiska företagens konkurrenskraft och därmed EU:s export, säger Wessman.

Vilken är Finlands andel i det här massiva obligationsköpet, hur mycket satsar Finlands Bank?

- Finlands Banks andel är ca 1,8 procent och de flesta statsobligationsköpen görs av staternas egna centralbanker. Det här betyder att Finlands Bank kommer att köpa statsobligationer för kring 800 miljoner euro i månaden.

En stor summa. Roger Wessman påpekar ändå att det här inte betyder att Finlands Bank använder egna medel.

- Alla köp görs genom att ECB skapar nya pengar som de sätter in elektroniskt på kontot till de nationella centralbanker som ska köpa de här värdepappren. Det är på det här sättet som ECB finansierar köpen.

Finns det någon garanti för att ECB får fart på ekonomin i Europa genom de här åtgärderna?

- Det finns inga garantier i sig. Den inverkan de här åtgärderna har kommer ändå med en betydande fördröjning och beror också mycket på hur säljarna använder sina pengar.

Men de direkta effekterna man redan nu kan se är uppmuntrande, anser Wessman.

- Vi har sett att räntorna har gått ner och euron blivit svagare. Och de åtgärder som ECB gjorde i fjol börjar bära frukt - kreditgivningen har ökat och exporten tar fart. Så det finns skäl till optimism.

Alla experter är ändå inte lika optimistiska. Enligt ekonomen Martin Paasi försöker ECB starta euroekonomin med defibrillator.

Läs också:
ECB börjar pumpa in pengar nästa vecka
ECB tar till grovt artilleri
ECB pumpar in pengar i ekonomin
Stimulans för en finsk statsbudget i månaden
Expert: ECB försöker starta euroekonomin med defibrillator