Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Hjälp då naturen kallar

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
hygienartiklar och flyttbara toaletter
Bildtext För både mindre och större ärenden i naturen
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Då nöden är som störst är man speciellt glad över att ha rätt utrustning med sig.

För henne finns möjligheter att kissa stående, vilket kan vara praktiskt om man inte vill ta av sig all utrustning för att huka bakom en buske.

Om han inte har möjlighet att ställa sig bakom ett träd, finns det olika påsar och behållare att ta till. För den mindre pryda resenären kan de fungera bra inte bara utomhus, utan även i bil, buss och mindre flygplan.

hopfällbar toalett
Bildtext Hopfällbar toa
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Nummer två då?

För det där andra ärendet kan man ha en hopfällbar toalett med medföljande påsar så att man inte lämnar spår efter sig. Lite otymplig kanske, men vikten är okej, och man får en liten fläkt av civilisation då man bänkar sig på tronen. Orkar man inte bära den hela vägen hem går den bra att elda upp.

Ute i vildmarken hittar den nödige säkert ett ostört ställe, men är man ett störrre sällskap och vill kunna sitta för sig själv och är beredd att bära med sig ett par kilo extra så varför inte ta med sig ett tält för det ändamålet. Det tar sin tid att fälla upp, men då det väl är gjort har man ju samtidigt skydd för både väder och viss vind.

Speciellt noga skall man vara med personliga hygienen under skogsturerna. Tvätta händerna ofta och väl, och använd putsservietter och handdesinfektionsmedel.

Läs också:
Kenya i behov av ekologiska toaletter

Mer om ämnet på Yle Arenan