Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Några nya skivor

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Nya skivor för Metallväktarnas blogg
Bildtext Tung, tyngre, tyngst.
Bild: Lasse Grönroos

Doom. Mitt skägg växte med cirka 20 centimeter medan jag lyssnade på denna bunt med cd-skivor som kommit på posten. Här några väl valda ord om dem.

Heavydeath: Eternal sleepwalker

Heavydeath må vara ett av de mer fåniga bandnamnen, men den här svenska trions fullängdare ”Eternal sleepwalker” håller en saklig linje. Det är mera doom än death och disten är vriden upp till max. De har tidigare gett ut en stor bunt demon både som kassett och digitalt. Den malande långsamma genren har aldrig riktigt varit min tekopp, men det må nu vara mitt problem och inte bandens som spelar tung och långsam mörkermusik. För mig känns det litet som fantasy-genren: nya böcker och filmer kommer ytterst sällan nära Tolkiens epos. Fast då och då dyker det upp en Game of thrones som rör om i kortpacken. Här är originalen åter igen Black Sabbath, Candlemass, Catherdal etc. Något nytt och extra element skulle jag därför vilja höra också i Heavydeaths musik för att tända till. Www.heavydeath.com.

Acid King: Middle of nowhere Center of everywhere
(och litet plagiatanklagelser)

Acid King från USA lider dels av ett klichéaktigt namn och dels av ett riktigt fult tecknat skivomslag. Dessutom anser det finska bandet Baltimor att idén är stulen från deras eget skivomslag. Kolla in Baltimors text om den saken här.
Men det är ju musiken vi skall koncentrera oss på så vi lägger skivan i spelaren. Jaahas. Musiken följer troget den linje som bandnamnet utlovar. Någon kung av genren har vi nog inte här, trots att bandet är grundat redan 1993 och enligt papperslappen är pionjärer och bla bla bla. Tungt, segt, långsamt, trevligt producerat och lämpligt psykedeliskt. Men vi har hört det här förut. 1000 gånger. Alla de här banden baserar sig på Black Sabbaths skivor från Ozzy-eran, men liksom mästarnas comebackskiva ”13” med Ozzy vid mikrofonen så fäster Acid King sig vid den tunga, långsamma sidan av genren och glömmer bort att Black Sabbath också gjorde briljanta poplåtar maskerade till bluesbaserad hårdrock. Hole in the sky, N.I.B., Paranoid och Never say die till exempel. Vrid ner disten emellanåt och öka på tempot här och där så kanske det blir till någonting. På det här viset blir ökenvandringen väääldigt lång. Www.acidking.com

Garden of worm: Idle stones

Garden of worm är en inhemsk trio som väver in vagt folkaktiga element i sin doom/mörkermetall. Det känns genast litet piggare när produktionen inte bygger på enbart feedback och distortion. De rena gitarrerna gör musiken vackrare. De försöker inte vara lika tuffa som ovan nämnda band och det är lika så bra det. Skivan ”Idle stones” tål att lyssnas igenom på nytt. Men kan man tänka sig, låten ”The sleeper” inleds med en kyrkklocka och fågelsång. Påminner mig om någonting, men jag kan inte sätta fingret på vad...

Pombagira: Flesh throne press

Duon Pombagiras album ”Flesh throne press” är en dubbel-cd av samma skrot och korn som de andra skivorna i min hög. Jag vet inte varifrån de kommer och det har inte heller någon betydelse för jag kommer aldrig mer att lyssna på detta dubbelalbum. Jag får fel i huvudet om jag måste lyssna igenom det här i sin helhet. Det händer ju ingenting. Dystert, långsamt, mörkt och fullständig avsaknad av spänning eller drama. Som att titta på när klistret torkar på en svart tapet. Och omslaget är sjukligt fult. Sällsynt trist och intetsägande musik, sorry nu bara. Nästa.

Morbid Evils: In hate with the burning world

Inhemska Morbid Evils debut ”In hate with the burning world” då? Keijo Niinimaa från Rotten Sound ligger bakom det här bandet som är grundat ifjol. Det börjar malande och tungt. Sedan fortsätter det på samma sätt. Sången är skitig och rå. Vilket ju aldrig är fel. Soundet kommer från avgrunden, på ett helt bra sätt. Det är lätt hypnotiskt, vilket alla de här banden eftersträvar. Morbid Evils lyckas bättre än de tidigare banden. Jag kunde ge dem en chans om jag såg dem live på någon festival till exempel.

0 X Í S T: II One Eon

Inhemska bandet 0 X Í S T skall uttalas ”Zero exist” och stavas just så där. Alternativt ”0xíst”, vet de berätta på pappret. Fint. De spelar ”dark metal”. Hu. Stilmäsigt far det litet åt gamla Paradise Lost-hållet. Själv namedroppar de bl.a. Triptykon/Celtic Frost och Ajattara. Helt okej, men vi har hört det här förut, har vi inte? www.zeroexist.net

Red room ensemble

Nästa band heter Red room ensemble och jag tror det här är en demo eller egen utgåva, av sounden att döma. Från Åland kommer de. Sången är ren och drömmande. Det är ganska snällt och traditionellt. Skivkonvolutet får ett plus för snygga sepiafärgade foton och personlig layout. I andra låten Sheherazade ökar de på tempot litet och det blir mer traditionell progmetall. Inte så tokigt.
(Edit: Jag trodde först de kommer från Sverige, men Åland kommer de från.)

Terveet Kädet: Lapinhelvetti

Till sist gamla goda Terveet Kädet och deras nya ”Lapinhelvetti”. Aderton låtar hittar vi här och inledningslåten ”Polku päättyy” börjar som en metallåt med långt intro innan det blir hardcore. Terveet Kädet är inte längre lika hååcee som på den gamla goda tiden, men det fungerar lika bra så här också. Jag testade den här skivan i bilen en dag när jag var på dåligt humör. Och jag kan intyga att det lättade på trycket. Bra så. Måste gräva fram min ”Ääretön joulu 7”-ep någon dag. Kom ihåg att vrida upp volymen för största effekt. ”Tappaa talossa ja puutarhassa” som man säger på det andra inhemska. Www.terveetkadet.com

Metallväktarna