Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pyttisbor besvikna på ömöte

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 21:59.
Möte på Mogenpört i Pyttis.
Bildtext Planerna intresserade många pyttisbor.
Bild: Yle / Hanna Othman

Kommunen hade lovat presentera ny information om hotellet och semesterbyn som planeras på Mogenpört. De talrika mötesdeltagarna var ändå inte nöjda med vad de fick höra.

– Det är samma bla bla som det var redan år 2002, säger öbon Lars Ögård efter mötet. Inte tror jag att det kommer att bli något av det hela, och inte ser jag hur de ska få det lönande heller.

Tim Johansson som har stuga på Mogenpört är inne på samma linje men kan ändå skönja några förändringar.

Pyttis kommundirektör Olli Nuuttila.
Bildtext Kommundirektör Olli Nuuttila hade fullt sjå med att övertyga kommuninvånarna om nyttan med hotellplanerna.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Hotellet har ändå minskat lite i storlek. Men själv tror jag att det inte ännu heller är realistiska planer. Landskapsplanen kommer att begränsa det.

Delgeneralplanen till påseende

Det har ändå skett framsteg i delgeneralplanen för Versö, och Pyttis kommun vill gärna ha in åsikter om planen. Den hittas på kommunens hemsida.

Kommunen har fört diskussioner med hotelloperatörer och verkade optimistiska. Nu talades det om ett hotell med 125 rum, 20 stugor och ett spa på 1000 kvadratmeter. Vid ett tidigare skede har man till och med kastat fram förslag på 1000 rum.

Kommundirektör Olli Nuuttila och personer från utvecklingsbolaget Cursor försäkrade att projektet ska respektera naturen. Det är till och med naturen de hoppas på att sälja åt hotellgästerna. Besökarna antar de att kommer att vara ryssar och kineser, också en del européer. Asiaterna kräver ändå kvalitet och nivån på hotellet skulle vara ungefär fyrastjärnigt.

Ryssar och kineser

Trots att rubeln är svag och de ryska turisterna just nu är få, så förklarades det ändå för mötesdeltagarna att turismen mår bra i Kotka-Fredrikshamnområdet. Bortfallet av ryska turister har knappt märkts då antalet inhemska turister ökat.

Ingången till hotell Mäntyniemi.
Bildtext Mötet hölls på Hotell Mäntyniemi.
Bild: Yle / Hanna Othman

På mötet nämndes också planerna på att dra vattenrör till Mogenpört. Tim Johansson säger att inte det heller var ny information, han hade faktiskt trott att ärendet till och med var vid ett senare skede än det som nu diskuterades.

Andra på mötet meddelade också att de tycker att det inte förts tillräckligt med diskussion med ägarna av land- och vattenområden.