Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommuner satsar på arbetslösa i stället för att böta

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 06:05.
Arbets- och näringsbyrå i Helsingfors.
Bildtext Arkivbild.

I ett försök att minska på antalet långtidsarbetslösa anställer många kommuner nu sysselsättningskoordinatorer. Vasa fick sin sysselsättningskoordinator i höstas och nu letar också Korsholm efter en.

Caroline Lund.
Bildtext Caroline Lund.

Enligt en ny lag som trädde i kraft den 1 januari betecknas en person som varit arbetssökande i 300 dagar som långtidsarbetslös, tidigare gick gränsen vid 500 dagar. För de långtidsarbetslösa måste kommunerna betala en straffavgift.

- Vi söker en sysselsättningskoordinator som kan hitta åtgärder för att hjälpa de långtidsarbetslösa att komma ut i arbetslivet igen, säger fritidschef Caroline Lund på Korsholms kommun.

I medeltal betalade Korsholms kommun under år 2014 nästan 22 000 euro per månad i straffavgift. Just nu är det 90 personer som har varit arbetssökande i 300 dagar eller mer i Korsholm och i januari betalade kommunen nästan 38 000 euro i straffavgift för sina långtidsarbetslösa.

För i år har Korsholm budgeterat 420 000 euro för straffavgifter för de långtidsarbetslösa i kommunen.

Det är människor vi pratar om (...) alla mår bättre av att ha någonting att göra.

- Det finns både den ekonomiska orsaken för kommunen att försöka få ner antalet långtidsarbetslösa. Men det är människor vi pratar om och att hitta en sysselsättning åt dem är ett plus eftersom alla mår bättre av att ha någonting att göra, säger Lund.

Satsar på förebyggande arbete

I Vasa finns 860 långtidsarbetslösa och Vasa betalade i januari 350 000 euro i straffavgift. Vasa har budgeterat fyra miljoner euro för straffavgifterna det här året. I Vasa anställdes en sysselsättningskoordinator i oktober.

- Vi satsar mycket på det förebyggande arbetet. I år har vi budgeterat fyra miljoner euro för förebyggande arbete, bland annat har vi budgeterat 700 000 euro för sommararbete inom staden, säger Vasa stads sysselsättningskoordinator, Jukka Mäntymaa.

Vasa stad har från den första januari infört ett så kallat Vasa tillägg till företag som sysselsätter en person som är arbetssökande. Staden betalar 200 euro per månad till de företag som i minst 12 av 14 månader sysselsätter en arbetssökande.

- De långtidsarbetslösa innebär en ekonomisk utmaning för alla städer och kommuner i Finland. Men vi måste också tänka på de personer som finns bakom siffrorna, säger Mäntymaa.

En knuff i rätt riktning

Ekonomidirektör Rabbe Eklund.
Bildtext Rabbe Eklund.

Enligt Korsholms ekonomidirektör Rabbe Eklund visste man redan att det behövdes en sysselsättningskoordinator och när den nya lagen blev aktuell var beslutet att anställa en ett enkelt beslut att fatta.

- Det gav en knuff framåt för någonting som vi visste att vi står inför, säger han.

Arbetslöshetsgraden i Korsholm är just nu 6,1 procent, i hela landet är siffran 13,7 procent.

- I jämförelse klarar vi oss väldigt bra i Korsholm, men också hos oss har arbetslösheten stigit under de två senaste åren, säger Eklund.

Han hoppas att sysselsättningskoordinatorn får arbetslöshetskurvan att åtminstone plana ut och inte längre stiga.