Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nybron är en propp i Lappfjärds å

Från 2015
Lappfjärds å
Bildtext Arkivbild. Nybron i Lappfjärd.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Nybron i Lappfjärds centrum är ett sorgebarn då det gäller översvämningsskyddet vid Lappfjärds å. Passagen under bron för trång för att kunna släppa igenom stora mängder vatten och risken finns att bron blir en propp.

- När man nu håller på och muddrar ån och har byggt vallar, borde man snabbt få bron förnyad för att åtgärderna inte ska vara förgäves, säger vägbyggmästare Niklas Brandt i Kristinestad.

Han får medhåll av Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur vid NTM-centralen.

- Gör man upp en sådan plan borde den göras heltäckande. Jag tycker att pengarna för översvämningsskyddet kunde användas även för bron, säger Östergård.

Gammal bro är en fördel

Nybron är, namnet till trots, inte så fräsch och ny. Skicket bedöms som dåligt. Det faktum att bron är gammal är en fördel i det här fallet. Det betyder att den ska åtgärdas förr eller senare. När det sker beror på pengar.

- Det finns till och med en färdig plan för det här. Vi är redo att sätta igång bara vi hade pengar. Men om bron däremot hade varit i gott skick, och den inte skulle behöva förnyas ur trafiksynpunkt, skulle vi inte ha några möjligheter att göra någonting, säger Östergård.

Östergård hoppas att den parlamentariska arbetsgruppens förslag från i fjol, om att anslagen för vägar och broar ska höjas med 200 miljoner euro i år, ska ha betydelse också för Nybron i Lappfjärd. Han hoppas på pengar för bron nästa år.

I samband med den förnyelsen kommer den att dimensioneras om för att kunna släppa igenom vattenmassorna.