Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad förhandlar om fusion med Evijärvi

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 08:48.
Jakobstads stadsfullmäktige
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Stadsfullmäktige beslöt i går kväll fortsätta förhandlingarna med Evijärvi. Vi kunde ju inte säga nej, säger Peter Boström (SFP).

Det var Evijärvi som först fattade beslutet att kommunen vill fortsätta fusionsdiskussionerna med Jakobstad. När det sedan var stadens tur att svara på inviten blev det ett ja.

Det krävdes en omröstning där rösterna föll 34-7 och Helinä Sipinen (Pro) röstade blankt. Vänsterförbundet och Pro Jakobstad röstade emot fortsatta förhandlingar.

Oklart vad det leder till

Om diskussionerna leder till ett konkret sammanslagningsavtal verkade ändå något oklart om man lyssnar på kommentarerna efter mötet.

Jarmo Ittonen (VF) undrade hur SFP riktigt ställer sig till ett förhandlingsresultat om man kommer så långt. I debatten sade Ittonen att det är bättre att utvidga samarbetet med grannarna än att satsa på kommunsammanslagningar.

- Eventuellt kunde vi ha gått ihop med Larsmo men de ville ju inte, säger Ittonen.

Också Ulrika Rönnback (SDP) sade efter beslutet att hon ställer sig något tvivlande till om det leder till något konkret. Kanske är det mer ett försök att få de andra grannkommunerna att börja diskutera igen.

Vad kan Jakobstad lova?

Nu är frågan vad Jakobstad i de kommande diskussionerna är beredd att lova Evijärvi. Kommunen har önskat få behålla hvc-mottagningen och gymnasiet.

Peter Boström (SFP) var efter gårdagens möte inte beredd att ge några utfästelser.

- Vi har redan svårt att hålla ett finskt gymnasium i Jakobstad, sade Boström.