Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor dataläcka i Tekes system

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 09:47.
Dator och händer som skriver.
Bild: Yle/Andy Ödman

Polisen utreder som bäst ett omfattande dataintrång vid det statsägda innovationsfinansieringsverket Tekes. Konfidentiella uppgifter om strategi och finansiering vid tusentals finländska företag kan ha läckt ut.

Dataintrånget skedde för en vecka sedan. Det var personer vid ett it-företag i Helsingfors som märkte att det fanns en säkerhetsläcka i Tekes datasystem. När de sedan testade systemet kom de åt hela Tekes databas. De informerade Tekes som bad polisen utreda fallet.

Några dagar senare greps två av it-företagets anställda av polisen och en tredje efterlystes. Den efterlyste har efter det själv tagit kontakt med polisen.

Fallet utreds som grovt bedrägeri.

Polisen har bekräftat att det finns tre misstänkta och bedömer att det inte är troligt att de konfidentiella uppgifterna har spridits vidare.

”Inte topphemlig information”

Det var kring 4000 företags uppgifter om finansiering och strategi som läckte ut. Därtill läckte många fler bidragsansökningar ut.

- Oftast innehåller inte ansökningarna topphemlig information, men visst finns där beskrivningar och information om de projekt företagen söker stöd för som kan vara känsligt för företagen - åtminstone en tid, säger Tekes verkställande direktör Pekka Soini.

Soini säger att Tekes täppte till säkerhetshålet genast efter att det kom till deras kännedom. Han försäkrar att det nu är helt säkert för företag att skicka in ansökningar via deras elektroniska nättjänst.

Iltalehti var först med att rapportera om nyheten.

Diskussion om artikeln