Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här skippar du gifterna i ditt hår

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 14:19.
Använd lingon för att färga håret ljusrött.
Bildtext Använd lingon för att färga håret ljusrött.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Har du någonsin funderat på vad din burk med hårfärg innehåller? Visste du att du kan färga ditt hår utan alla gifter? Bloggaren Ila Nordman berättar hur och Webb-Muffe gör några test.

Förra veckan sändes MOT-inslaget om hårfärger och dess skador på TV1. Jag såg inslaget och det började klia i min hårbotten som fått stå ut med otaliga doser av kemikaliebomber som butiksfärger innehåller. Visst, alla förstår väl att hårfärgerna är starka men vi kanske inte riktigt inser faran med kemikalierna vi frivilligt utsätter oss för.

Gör det på ett hälsosammare sätt

I Finland är vi bland de aktivaste i världen med att färga våra hår. Varför? Om jag tänker på mig själv så är mitt hår ganska så råttfärgat och tråkigt utan extra färg och det är därför jag blonderat det i åratal. Men hur ska jag göra om jag vill sluta använda de farliga kemikalierna men inte vill se ut som en gaturåtta i håret?

Ila Nordman
Bildtext Ila Nordman föredrar henna.
Bild: Privat bild

Jag snackade med Ila Nordman som driver bloggen Morotsliv där hon skriver om en mer hållbar och kemikaliefri vardag. Ila har precis som jag börjat färga sitt hår i en ung ålder och haft alla regnbågens färger i sitt hårsvall. Nu har hon inte använt vanliga hårfärger på många år och kommer aldrig att göra det igen. Hon har flera tips på hur man kan göra i stället.

Visste du detta om vanliga hårfärger?

Myteriet: Ila Nordman berättar om hårfärgernas faror

Programmet är inte längre tillgängligt

Ljust hår utan kemikalier

Att bleka håret är nog det knepigaste enligt Ila. Vill man ljusa upp sin kalufs så finns det några naturliga knep man kan prova. Citronmetoden känner många till. Spraya fruktens saft i håret och vistas i solljuset så får du ljusa slingor. Man kan också massera in saften och låta den verka i några timmar, då behövs ingen sol. Citron torkar ut håret så det lönar sig att göra återfuktande inpackningar efter behandlingen.

- Metoden fungerar inte på mörkt hår utan man måste vara relativt ljus från början.

Honung och kamomillte är också bra produkter att använda för att ljusa upp håret.

- Honung har dessutom renande egenskaper så håret kan må riktigt bra av det. Jag brukar ibland tvätta mitt hår med honung. Det blir jättemjukt och skönt.

Rött, brunt och svart med hjälp av örter

Det finns många olika örter som man kan använda för att få färg i håret. Henna är ett av de vanligaste och ger ett permanent resultat. Du kan blanda i olika örter för att få varierande nyanser. Indigo ger bruna toner när man blandar med röd henna. Valnöt används för att få svart färg. Örtfärgerna hittar du i ekobutiker.

- Jag föredrar de torra pulverfärgerna. Jag köper rå henna som jag blandar olika ämnen i. Till exempel eukalyptusolja ger en starkare och mer hållbar färg. Lite konjak gör håret lite rödare, berättar Ila som har fantastisk färg på håret.

Eukalyptusolja ger en starkare och mer hållbar färg. Lite konjak gör håret rödare.

Om man inte vill kocka och experimentera själv så finns det också färdiga blandningar som man mixar med vatten. Det finns kemikalier även i vissa hårfärger som säljs i ekobutikerna, välj rätt i ekofärgdjungeln.

- Det lönar sig att fråga personalen, de brukar veta ganska bra och om de inte vet så kan man kräva att de tar reda på.

En mer levande färg

Örter ger ett annorlunda resultat än de vanliga färgerna. De täcker inte på samma sätt, butiksfärgerna blir ganska jämna.

- Örter ger en mera levande hårfärg än de kemikaliefyllda färgerna som ger ett jämnt resultat. Håret blir mer nyanserat, berättar Ila.

Chockfärger

Nu är det mode med chockfärger och pastellnyanser. Jag brukar själv pigga upp mitt ljusa hår med att ibland lägga till ljusröda ränder eller partier. Enligt Ila finns det många sätt att få lite ovanliga färger i sitt hår med naturliga medel.

- Rödbetor kan du får rosa hår av men det är ett tillfälligt resultat. Det blir brunaktigt efter ett tag innan det försvinner helt.

Blåbär.
Bildtext Plocka din hårfärg och din pajfyllning från skogen.
Bild: Yle/Marcus Nordström

Blåbär brukar lämna ihärdiga fläckar på tyg så de kan man använda sig av för att få håret tillfälligt lila. Gurkmeja har en stark gul färg vilket kunde vara bra även i håret. Blå färg kan man få med indigo, en ört som du blandar med varmt vatten.

Dags att vakna upp?

Enligt Ila känns det som folk börjar vakna upp när det gäller kemikalier i hårfärger.

- Jag tycker att jag allt oftare ser folk på stan med naturlig hårfärg. Jag drar kurser om naturlig hud- och hårvård och intresset för dem har blivit större.

Bildtext Om du inte själv vågar testa de naturliga färgerna så gå till en ekofrissa.
Bild: yle

Ilas blogginlägg som handlar om naturliga hårfärger drar många läsare och ekofrissorna ökar i antal. Hon tycker att folk ska stöda dem. Inte för att de vanliga frissorna ska bli utan jobb utan för att de inte ska behöva betala med sin egen hälsa eftersom det finns andra alternativ.

- När du går till frissan för att färga håret så utsätter du samtidigt en annan person för kemikalierna. Det kan vara bra att tänka på, påminner Ila.

Kanske även du kan testa på att skippa de kemikaliefyllda färgerna och göra ett bättre val för din hälsa och din miljö.

- De naturliga metoderna är dessutom billigare än de traditionella hårfärgerna. Det går bara att vinna på detta.

Rödbetan på burk fungerade inte riktigt, det fastnade inte i mitt hår så en rå rödbeta lär ska vara mer effektiv. Kakaon sköljdes direkt av så det fastnade inte alls.

Alla de ovannämnda färgerna lossnade direkt i när jag tvättade håret. Mitt tips är alltså att fixa till det perfekta partyhåret med lite blåbär. Det ger garanterat lite nyans även åt ett lite mörkare hår. Jag kommer själv definitivt att använda mig av lingon igen och nästa gång håret behöver ljusas upp lite så tänker jag köra med honung.

För att ta del av alla Ilas tips kan du besöka hennes blogg Morotsliv.