Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Banbrytaren Kikkan Randall

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 15:28.
Kikkan Randall, 2015
Bildtext Kikkan Randall i Lahtis 2015

Från att ensam ha rest omkring i Europa i fem-sex månader per år, är Kikkan Randall numera veteranen omgiven av ett lag som tävlar vinterhalvåret i Europa som en fullt respekterad längdnation.

Trots att skidklubben Nansen Ski Club grundades redan år 1872 av norska immigranter i Berlin i delstaten New Hampshire har de nordiska skidgrenarna aldrig blivit stora i USA. I de alpina grenarna har amerikanerna vunnit flera medaljer i de stora mästerskapen, men det är bara i nordisk kombination där nationen nått den högsta prispallen.

I längdåkning var Bill Koch nära i OS i Innsbruck år 1976 då han lyckades med bedriften att ta en silvermedalj på 30 kilometer. Koch vann även en till stortävlingsmedalj med sin tredje plats på samma sträcka i VM i Oslo år 1982.

Det är alltid någon som skall vara först. En banbrytare som visar vägen för de andra. För amerikansk skidåkning heter banbrytaren Kikkan Randall som inledde sin stortävlingskarriär i hemma-OS i Salt Lake City år 2002.

Steg för steg har Randall knegat sig fram till den internationella eliten och hennes exempel har sporrat åkare som t.ex. Jessica Diggins och Sophie Caldwell att följa efter. Den tredje platsen i lördagens världscupstävling i Lahtis var karriärens 19:e för Randall. Men det är nog de tre totalsegrarna i världscupen i sprint som är de största bevisen på hennes storhet.

Möt Kikkan Randall och Jessica Diggins tisdagen 10.3.2015 i Sportmagasinet i Yle Fem klockan 21.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan