Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu njuter Mannström igen – ”Tyskarna stolta över att vara fans”

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 17:32.
Lagbild, SV Elversberg, 2014-2015 (utan Sebastian Mannström).
Bildtext Elversberg har bland annat fyra tidigare Bundesligaspelare i leden. Denna lagbild togs innan Mannström anslöt.
Bild: SV Elversberg

Efter en tung tid i HJK lever livet igen för Sebastian Mannström. Flytten till den tyska fjärdedivisionen har hittills varit en lyckospark och Mannström känner att han får en språngbräda vidare.

Från bänken i Finlands bästa lag till en nyckelroll i avancemangskamp i Tyskland. Sebastian Mannström har fått tillbaka ett leende på läpparna. I januari gjorde Mannström klart med SV Elversberg i Regionalliga Südwest, det vill säga den fjärdehögsta serienivån i Tyskland.

– Jag bestämde mig redan i januari förra året att det blir min sista säsong i Finland. Jag har alltid varit sån att jag vill utvecklas som fotbollsspelare och jag kände att jag inte längre hade mer att lära mig i Finland. Jag hade vunnit allting och behövde något nytt, säger Mannström till Yle Sporten.

– Till en början var jag lite skeptisk när Elversberg dök upp som ett alternativ. Var fjärdedivisionen verkligen var rätt nivå? Men sedan valde jag att koncentrera mig på chansen att börja bygga en karriär härifrån, att spela bra här och ta sig uppåt i seriesystemet. Tanken är inte att spela här resten av karriären.

Mannströms start i Elversberg har varit strålande. Han har fått axla en fri roll bakom anfallaren i de två första matcherna i den nya klubben och spelat fram till tre mål, bland annat segermålet båda gångerna.

Lokaltidningen Saarbrücker Zeitung berömde efter den senaste drabbningen ”den livliga finländarens två drömpassningar”. Här kan man se ett sammandrag från matchen mot Kaiserslauterns andralag, bland annat med Mannströms två fina framspelningar.

– Det var faktiskt en jättebra match av mig, säger Mannström. Och överlag har det börjat riktigt bra, jag är nöjd. Jag känner att jag har tränarens förtroende och behöver inte ta extra stress. Jag är jättenöjd med mitt beslut att komma hit.

Sebastian Mannström, HJK.
Bildtext De fyra åren i HJK-tröjan fick en bitter avslutning.
Bild: Yle

”Tuffaste tiden i karriären”

Lika väl mådde Sebastian Mannström inte under den sista tiden i HJK. Efter tre säsonger i FF Jaro flyttade den Karlebybördiga mittfältaren till Helsingfors 2011 och vann fyra raka FM-guld i HJK:s tröja, men speltiden minskade efterhand.

Tränaren Mika Lehkosuo gav Mannströms sparsamt med minuter och i höstens Europa League-äventyr fick 26-åringen i praktiken inte delta. I två av HJK:s gruppspelsmatcher satt Mannström på bänken och i de fyra övriga på läktaren.

– Jag spelade i stort sett hela tiden i tre och ett halvt år, men sedan nästan inte alls under de tre, fyra sista månaderna. Det var jättetungt att kolla Europamatcherna från sidan och se de spelare som fanns i uppställningen... Det var den tuffaste tiden i min karriär, medger Mannström.

– Ända sedan jag kom till HJK var målet att spela gruppspel i Europa och att sedan inte få förtroende gjorde mig lite förbannad. Jag började träna jättehårt redan med ungefär en månad kvar av säsongen när det såg ut som om jag inte skulle få förtroende av tränaren, så jag var kanske i mitt livs bästa skick fysiskt när jag kom till Tyskland.

Mannström har kontrakt med Elversberg till slutet av säsongen med option för fortsättning om det blir avancemang. Ifall Elversberg stiger fortsätter Mannström i klubben, annars flyttar han.

För tillfället ser det fullt möjligt ut att det blir en fortsättning. Elversberg ligger tvåa i sin serie där de två främsta får kvala om avancemang till den tredje Bundesligan, därifrån klubben föll förra säsongen.

– Avancemang är om inte ett måste, så åtminstone nära. Det var också den största orsaken till att jag kom hit, klubben är ambitiös och vill på riktigt satsa och gå upp till trean. De har byggt ett jättebra lag, skaffade bland annat in 17 nya spelare inför säsongen, med den tydliga målsättningen att stiga tillbaka direkt.

”Elversberg skulle vara topplag i Finland”

Klubbens hemmastadion renoveras för tillfället och en ny läktare står snart klar. Arenan var fullsatt med cirka 8 200 åskådare i Mannströms ligadebut mot lokalkonkurrenten Saarbrücken, och SV Elversberg är en viktig del av samhället i Spiesen-Elversberg med dryga 13 000 invånare.

– Serieledarna Kickers Offenbach väntar sig över 10 000 åskådare till vår match om ett par veckor och i trean är det sedan ännu betydligt mera, där finns lag med publikmängder upp till 35 000. Och då pratar vi alltså om tredjedivisionen i Tyskland, säger Mannström och liknar Elversbergs betydelse vid Jaros i Jakobstad.

– Men ännu mycket större. Klubben betyder nog väldigt mycket här. Det känns som om hela byn följer med när det är match. Och alla vågar vara anhängare, i Finland kunde jag känna att många tyckte det var lite genant att vara anhängare för en fotbollsklubb. Här är alla stolta över att vara supportrar. Fotbollskulturen är nog på en helt annan nivå.

Sebastian Mannström, fotbollsspelare FF Jaro
Bildtext Mannström inledde ligakarriären i Jaro sommaren 2008.
Bild: Yle

Att jämföra Regionalligans nivå med finska ligan är efter bara ett par matcher väldigt svårt, säger Mannström, men menar att Elversberg skulle klara sig väl i Finland.

– Utan tvekan. Vi skulle kanske inte utmana HJK, men nog höra till de bättre lagen. Vi har ändå fyra spelare som lirat i Bundesligan och många fler på den nästhögsta nivån, säger Mannström med fem landskampers rutin.

– Målsättningen är nog att ta mig tillbaka till landslaget, absolut. Sedan är jag helt medveten om att man inte tar det steget då man spelar i fjärdedivisionen, också därför är målet att komma uppåt i ligorna. Som sagt, jag tänker inte vara kvar här resten av karriären.

Löparflickvännen gör sällskap i fem veckor

Även utanför planen har Sebastian Mannström trivts ypperligt. Han har aldrig studerat tyska och språket flyter därmed inte ännu på, men han har redan fått några goda kompisar inom laget.

– Man utvecklas också utanför planen med en ny kultur, ett nytt språk och allting. Tiden går snabbt då allt är nytt, man hinner inte ha någon hemlängtan. Jag har trivts ända sedan dag ett och är jätteglad. Varje dag är faktiskt en helt ny dag här.

När Yle Sporten ringer upp en vardagsmorgon har Mannström nyss dragit sig upp ur sängen. Snart väntar ett besök hos de lokala skattemyndigheterna och därefter förmiddagsträningar på hemmaarenan ett stenkast hemifrån.

Kvällen innan fick "Sebu" sällskap av flickvännen Nina Chydenius, som tagit ett par FM-medaljer som långdistanslöpare. Hon ska nu studera på distans från Hanken i fem veckor och bo och träna i Tyskland.

– Det är ju kul att få sällskap, inte kan man klaga. Det vågar man inte när hon sitter här bredvid, avslutar Sebastian Mannström med ett skratt.

Diskussion om artikeln