Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan man läsa L-U i bussen

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 12:54.
Radio Vega Västnyland: Nya Länsi-Uusimaa-tabloidtidningar delas ut - Spela upp på Arenan

Det finns en 100-årig västnylänning som har gått igenom en ordentlig ansiktslyftning. Lokaltidningen Länsi-Uusimaa följer tidningstrenden och övergår i dag (10.3) från broadsheet- till tabloidformat.

Dagen till ära delade chefredaktör Päivi Kallo ut den nya tidningen till Lojobor i morgonruschen.

Kontakten till läsarna är viktig

Chefredaktör Päivi Kallo delar ut nya Länsi-Uusimaa-tabloidtidningar vid busshållplats
Bildtext Chefredaktör Päivi Kallo delade ut tidningar på tisdagsmorgonen
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Det är en ivrig och förväntansfull chefredaktör som klockan 6.30 sätter sig bakom ratten utanför Länsi-Uusimaas redaktion i Lojo centrum.

Nästa stopp är busshållplatser där pendlare väntar på sin skjuts till huvudstadsregionen. Innan de stiger på bussen ser chefredaktör Kallo till att de får en tidning under armen.

- Den här nya tidningen i tabloidformat är praktisk att ta med i väskan. Pendlarna behöver inte längre två platser i bussen för att läsa tidningen, kommenterar Kallo.

Viktig respons av läsare

Då hon överräcker tidningen passar Kallo på att byta några ord med pendlarna. De allra flesta är positivt inställda till det nya formatet.

- Den är mindre än tidigare och lätt att få med i bussen, säger en pendlare.

En annan pendlare lägger märke till att annonserna har en mer framträdande roll än tidigare.

En man som sitter på ett café när Kallo räcker över sin tidning meddelar ändå att han anser tidningen ha blivit sämre, men han har svårt att förklara varför.

- Tidningen var helt enkelt bättre förr, säger mannen.

Det tog ett år

Prenumeranterna kan tycka att övergången från broadsheet- till tabloidformat har skett under en natt, men så är verkligen inte fallet. Päivi Kallo berättar att planeringen redan har pågått cirka ett år.

Dam läser förnyad Länsi-Uusimaa-tabloidtidning
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

– Vi har fört diskussioner om den här förändringen redan två till tre år men det egentliga planeringsarbetet inledde vi i våras. Det var rätt tid för en förändring. Det fanns också en förväntan bland läsare att vi övergår till det nya formatet.

Tidningen Länsi-Uusimaa har planerat övergången till tabloidformat i samarbete med flera andra tidningar inom Etelä Suomen Media. Länsi-Uusimaa ges ut av Etelä-Suomen Media Oy som i sin tur hör till Keskisuomalainen-koncernen.

– Vi har gjort den här förändringen tillsammans med tidningarna Uusimaa, Keski-Uusimaa, Aamuposti och Sipoon Sanomat. Vi har lagt upp en gemensam planering både när det gäller teknik och innehåll. Det finns mycket kunskap inom det egna mediehuset och därför blir förändringen inte så dyr, påpekar Kallo.

Trogna prenumeranter

Många tidningshus har det ekonomiskt svårt just nu. Kallo menar ändå att Länsi-Uusimaa klarar sig relativt bra.

– Prenumeranterna är trogna och i och med att tidningen hör till en koncern har Länsi-Uusimaa möjlighet att samarbeta med andra tidningar. Den stora kampen handlar om att få in annonspengar.

Spänning inför tabloid

Gårdagen (9.3), det vill säga dagen innan Länsi-Uusimaa första gången kom ut i tabloidformat, var alldeles speciell berättar Kallo.

– Det var någon som jämförde stämningen på redaktionen med en valdag. Det gjordes förändringar och det var många som följde med ombrytningsarbetet före tidningen skickades iväg till tryckeriet. I dag ser vi resultatet. Den stora skillnaden från ett val är att det här valarbetet aldrig tar slut.

Länsi-Uusimaa tabloidtidningshög
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Redaktörernas arbete förändras

För redaktörerna betyder förändringarna att de får arbeta på ett annat sätt. De vet numera redan i ett tidigt skede av planeringen hur artikeln layoutmässigt kommer att se ut i tidningen.

– Redan när vi beslutar oss för att skriva en viss artikel bestämmer vi exempelvis hur många bilder artikeln ska innehålla och om det i samband med bilden ska finnas en faktaruta, berättar Kallo.

Mycket har hänt på ett år

På väg mot nästa busshållsplats kör vi förbi en byggnad i Muijala där Länsi-Uusimaa tidigare hade sin redaktion. Tidningen har varit med om mycket under en kort tid.

Redaktionen har under ett år flyttat från Muijala in till Lojo centrum, firat 100-årsjubileum och nu gått över till tabloidformat.

De nya lokalerna i centrum är mindre till storleken än lokalerna i Muijala men det gör på samma gång att sammanhållningen på redaktionen blivit bättre, säger Päivi Kallo.

Länsi-Uusimaas redaktionsbyggnad
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Papperstidningens framtid

Tidningen Länsi-Uusimaa utkommer sex dagar i veckan och bevakar förutom Lojo också Ingå, Raseborg, Vichtis och Sjundeå. Tidningen som sysselsätter knappt 30 personer har en upplaga på runt 13 000 exemplar och strävar efter att nå 36 000 människor dagligen.

Chefredaktör Päivi Kallo tror starkt på papperstidningens framtid och tror inte den kommer att försvinna på ett bra tag. Hon konstaterar ändå att webben i allt större grad tar hand om de snabba nyheterna.

Vi avslutar vår tidningsrunda på redaktionen på Storlojogatan där redaktörerna droppar in för att börja arbeta med morgondagens tidning.