Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Papperslösa får inte rätt till hälsovård

Från 2015
Uppdaterad 10.03.2015 21:43.
näse sjukhus i borgå
Bildtext Förslaget om hälsovård för papperslösa föll i riksdagen.
Bild: YLE/Stefan Härus

De papperslösa kommer inte att få rätt till hälsovård, åtminstone under den här valperioden. Istället bordlades förslaget i riksdagen.

Regeringens förslag om utvidgad hälsovård också för de papperslösa bordlades på måndag kväll i riksdagen på begäran av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Kari Rajamäki.

Kari Rajamäki, SDP
Bildtext Kari Rajamäki
Bild: Toni Pitkänen/Yle

Det här innebär att riksdagen inte kommer att hinna rösta om förslaget under den här valperioden.

"Upprörande och odemokratiskt"

De gröna kräver nu en förklaring av Rajamäki om varför han fällde förslaget.

Outi Alanko-Kahiluoto som är ordförande för De grönas riksdagsgrupp anser att Rajamäkis handling bryter mot riksdagens spelregler på ett oerhört sätt.

– Här i riksdagen kan man oftast lita på att medlemmarna i regeringspartierna inte fäller regeringens egna förslag. Det är upprörande och odemokratiskt att en ledamot går emot sin egen minister, sin egen riksdagsgrupp samt bryter riksdagens förtroende, säger Alanko-Kahiluoto.

”Olycksfall i arbetet”

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen hade inte på förhand fått några uppgifter om Kari Rajamäkis utspel. Enligt Jouni Backman, ordförande för partiets riksdagsgrupp står Socialdemokraterna fortfarande bakom regeringens förslag.

– Det är beklagligt att förslaget föll på det här sättet, säger Backman.

Utspelet kommer inte att ha några konsekvenser för Kari Rajamäki som lämnar riksdagen vid valperiodens slut. Backman säger att regeringspartierna på grund av händelsen kommer att följa med de sista plenumen extra noga, så att inga andra förslag går i stöpet på ett liknande sätt.

Om åtminstone en riksdagsledamot kommit med ett motförslag på Rajamäkis begäran och en annan ledamot stött förslaget skulle det inte ha bordlagts. I en omröstning skulle Rajamäkis begäran med stor sannolikhet ha röstats ned.

– Det som skedde här var ett olycksfall i arbetet, säger Jouni Backman.

Bristfälligt förslag

Kari Rajamäki säger själv att lagförslaget var bristfälligt berett och kräver en ny beredning. Han hänvisar också till det kostnadstryck i hälsovårdsfrågor som kommunerna nu upplever.

- Under 32 år har jag aldrig sett ett så dåligt förberett förslag. Anbudet var väldigt frikostigt och skulle vid ett godkännande ha erbjudit ett av Europas bredaste utbud av hälsovårdstjänster för papperslösa.

Rajamäki tar heller inte vid sig av kritiken från de övriga partierna.

- Kritiken från De gröna förvånar mig inte, deras linje gällande illegala flyktingar är stängda ögon och öppna gränser.

Enligt det nu bordlagda förslaget skulle de papperslösa få rätt till kortvariga, nödvändiga sjukvårdstjänster. Det här skulle underlätta situationen för bland annat barn samt gravida kvinnor.

De papperslösa skulle ändå inte vara berättigade till alla tjänster som personer vars hemkommun finns i Finland.

Läs mer:
"En stor besvikelse"
Henriksson: Total avsaknad av medmänsklighet
De papperslösas rätt till hälsovård avancerar
Många besöker kliniken för papperslösa i Åbo

Diskussion om artikeln