Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mera krut på familjearbete

Från 2015
Leksaker
Bildtext Genom att satsa mer på förebyggande familjearbete hoppas man mota Olle i grind och förhindra att problemen växer till sig så mycket att barnskyddet måste kopplas in.
Bild: Yle/ Nora Engström

Nya socialvårdslagen möblerar om i barnskyddet. Nu ska det sättas mera krut på förebyggande familjearbete.

Från årsskiftet har också barnfamiljer fått rätt till hemvård och i april träder resten av den nya socialvårdslagen i kraft.

Förutom rätt till hemvård ska kommunerna enligt den nya lagen också erbjuda familjearbete, stödfamiljer och stödpersoner samt så kallade kamratgrupper.

Inte längre bara barnskydd

Den grundläggande tanken med den nya lagen är att barnfamiljer ska kunna få hjälp också utan att omfattas av barnskyddet. Om en familj med ett sjukt barn behöver hjälp i dag måste familjen göra en barnskyddsanmälan för att få hjälp.

- Det här upplevs av många som stämplande, förklarar regeringsråd Lotta Hämeen-Anttila vid social- och hälsovårdsministeriet.

Enligt den nya lagen ska den som behöver hjälp kunna vända sig till kommunens familjeenhet i stället för barnskyddet. Alla ska också ha rätt till en egen person på kommunen som ser till att rätt slags hjälp och stöd erbjuds.

- Det ska inte vara så att kunderna är tvungna att redogöra för sin situation för många olika personer, säger Lotta Hämeen-Anttila.

Kommunerna måste anställa fler

I kommunerna jobbar man nu på att få ut information om den nya servicen. Många kommuner är också sysselsatta med att anställa mera människor.

Lilian Nordell
Bildtext Socialchef Lilian Nordell.
Bild: Yle/Monica Forssell

Till exempel i Kimitoöns kommun borde man nu anställa en till socialarbetare, en familjearbetare och senare i år också en närvårdare.

- Med dagens resurser lyckas vi inte genomföra de stora förändringarna, säger socialchef Lilian Nordell.

I Kimitoöns kommun omfattas drygt åttio Kimitoöbarn i dag av barnskyddet. Det betyder drygt sju procent av alla minderåriga Kimitoöbor.

- Det är många, konstaterar socialchef Lilian Nordell.

Genom att sätta mera krut på förebyggande familjearbete hoppas man mota Olle i grind och förhindra att problemen växer till sig så mycket att barnskyddet måste kopplas in. Samtidigt hoppas man att kommunernas utgifter på sikt minskar. Att satsa på förebyggande åtgärder är i längden betydligt billigare än att satsa på korrigerande åtgärder.

Hemvård ska lätta på trycket

Den nya socialvårdslagen förpliktigar kommunerna att erbjuda hemvård om föräldrarna till exempel på grund av förlossning, sjukdom eller någon annan särskild orsak inte kan ta hand om barnen i familjen.

Hemvård kan också fås när det helt enkelt är det som familjen behöver för att må bra, förklarar Lilian Nordell.

- Det kan vara hjälp med disk, byke och städning. Det som den familjen behöver. Det ska inte vara på förhand inprickat vad exakt det kan vara, förklarar socialchef Lilian Nordell.

Kimitoöns omsorgsnämnd diskuterar den nya lagen och anställandet av en socialarbetare samt en familjearbetare på sitt möte på onsdag.