Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krisande Venezuela allt mindre stabilt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
En kö i en venezuelansk matbutik den 3 februari 2015.
Bildtext Köer i venezuelanskt snabbköp i Caracas. Rgeringen förstatligade en av landets största snabbköpskedjor efter anklagelser om att kedjan hamstrade matvaror.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Det allt djupare diplomatiska grälet mellan USA och Venezuela är ett tecken på de djupa ekonomiska problemen och ett växande missnöje med en allt mer diktatorisk venezuelansk regering, säger Mikael Wigell på Utrikespolitiska institutet.

USA:s president Barack Obama pekade i måndags ut Venezuela som ett hot mot USA:s säkerhet och gav order om sanktioner mot sju ledande venezuelanska tjänstemän.

Den diplomatiska dispyten mellan USA och Venezuela är den värsta sedan Nicolas Maduro valdes till president år 2013.

– Den amerikanska regeringen har nog allt mer börjat se Venezuela som ett potentiellt hot, då regeringen under president Nicolas Maduro har börjat gå åt ett allt mer diktatoriskt håll. Tidigare höll oppositionen regeringen i schack men nu har regeringen fängslat en hel del oppositionspolitiker och stärkt statskontrollen av medierna. Samtidigt hyser Venezuelas ledning sympatier för och har goda och nära band till andra diktaturer som Nordkorea, som alltså är USA:s fiender, säger Mikael Wigell vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

Mikael Wigell säger att det dessutom finns starka indicier för att element inom regeringen de facto kontrollerar droghandel och export, och att landet visar tecken på att utvecklas till en så kallad narcostat.

Det ökar ytterligare oron för utvecklingen i Venezuela, och vad det kan betyda för regionen.

mikael wigell, latinamerikaexpert , UPI
Bildtext Den venezuelanska ekonomin har vanskötts redan länge. Oljekrisen har bara gjort de existerande problemen mer akuta, säger Mikael Wigell.

Inre problem riktas utåt

Venezuela krävde tidigare att USA skulle ta hem tiotals diplomater ur landet, och anklagade USA för att ligga bakom landets ekonomiska problem.

USA:s svar på anklagelserna var att Venezuelas ledarskap använder USA som en bortförklaring och försöker anklaga USA för sina egna tillkortakommanden i ett läge där missnöjet mot landets socialistiska ledning ligger på rekordnivå.

Missnöjet beror långt på det akut dåliga ekonomiska läget, massiv inflation och stigande priser.

Landets ekonomi har slagits ut av det låga oljepriset. Bakom den akuta krisen ligger ändå en lång tids katastrofal ekonomisk politik, säger Wigell.

– De underliggande problemen har drivits till sin spets på grund av det låga oljepriset. Staten har tagit allt mer kontroll över ekonomin och den har skötts oerhört dåligt en längre tid. På grund av en mycket kortsiktigt ekonomisk politik har man blivit allt mer beroende av oljeexporten och med det låga priset har Venezuela drivits allt närmare branten.

Brist på basvaror

Ett synligt tecken på både det katastrofala ekonomiska läget och det växande missnöjet är den flitiga spridningen av bilder på tomma butikshyllor i sociala medier.

På många håll i Venezuela råder återkommande brister på importerade basvaror som ris, mjöl och matolja.

– Det handlar främst om brist på utländsk valuta för att betala för importvaror. Det säger en hel del om hur fatalt misslyckad den ekonomiska politiken har varit då man inte med en av världens största oljereserver har råd att betala för importvaror. Problemet har nu drivits till sin spets av att man inte får in höga oljeinkomster, säger Wigell.

Allt mer impopulär, diktatorisk

Det svåra ekonomiska läget har gjort sitt för att nagga president Nicolas Maduro och hans socialistparti i kanterna.

Venezuela har redan länge varit ett politiskt polariserat land, men den senaste tidens svårigheter har vänt till och med många av socialistpartiets trogna väljare mot Maduro.

Venezuelas president Nicolas Maduro talar om ekonomin 30.12.2014
Bildtext Nicolas Maduro är allt mer impopulär och har tappat många trogna väljare på grund av det ekonomiska läget.
Bild: EPA/Miguel Gutierrez

– De senaste opinionsmätningarna visar att bara kring 20 procent stöder Maduro. Missnöjet med honom och Maduro har nu också klart ökat bland de traditionella anhängarna. Maduro är allt mer politiskt trängd och kritik hörs också inom det egna partiet. Det har lett till att Maduro allt mer allierar sig med de så kallade militärelementen inom partiet och metoderna för att hålla läget under kontroll blir allt hårdare. Läget är nog påfallande oroväckande på alla sätt, säger Wigell.

Exakt hur utvecklingen kommer att se ut om Venezuelas ekonomiska problem fortsätter är enligt Wigell omöjligt att säga.

Det som ändå enligt de flesta analytiker är säkert är att oljepriset inte kommer att stiga inom snar framtid.

Det betyder att det inte finns någons snabb utväg för Venezuela ur landets ekonomiska bekymmer.

Missnöjet med läget, regeringen och president Maduro kommer då troligen att öka och tränga vad Wigell beskriver som ett allt mer diktatoriskt styre i ett allt mindre hörn.

– Regeringen har fängslat en hel del oppositionsmedlemmar och de har tagit till allt hårdare tag mot demonstranter. Det här kommer säkert att fortsätta och metoderna kommer säkert också att bli hårdare. Vart den här utvecklingen leder är omöjligt att säga, men läget är nog rätt så eldfängt, säger Wigell.

Läs också:
Relationen mellan USA och Venezuela nära fryspunkten

Diskussion om artikeln