Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas söker kompisfamiljer

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 06:44.
familj på promenad
Bild: Nadine Mabinda

Som ett led i det förebyggande familjearbetet söker nu Pargas stad kompisfamiljer.

Pargas stad håller som bäst på att utveckla sin kompisfamiljverksamhet och enligt familjearbetare Sabine Mattila är målet att hjälpa nyinflyttade familjer att trivas i staden.

Familjearbetare Sabine Mattila
Bildtext Sabine Mattila
Bild: Yle/Johanna Ventus

Nu söker man frivilliga som vill ställa upp som kompisfamiljer.

- Vi försöker värva familjer i Pargas som kan ställa upp som kompisfamiljer till i första hand nyinflyttade. Men det kan också handla om familjer som trots att de bott i Pargas en längre tid inte har ett nätverk och skulle behöva lite fler vänner, säger Mattila.

Söker familjer som kan introducera nyinflyttade till orten

Enligt Mattila söker man vanliga familjer eller par som har en så stabil grund att stå på att de känner att de kan ge av sin tid och hjälpa en nyinflyttat familj lära känna orten.

- Det kan handla om att hjälpa till att hitta på orten, som nyinflyttat vet man kanske inte ens var biblioteket ligger till en början eller så kanske man funderar på vilka hobbyverksamheter det finns för barn på orten. Det handlar helt enkelt om att vara med och introducera staden, säger Mattila.

Vad gör en kompisfamilj?

- introducera nyinflyttade till orten, t.ex. genom att hjälpa dem att hitta fotbollsplanerna eller badstränderna såväl som magistratens eller medborgarinstitutets tjänster
- introducera nyinflyttade till olika idrotts- och motionsmöjligheter och till olika fritidsaktiviteter
- underlätta familjens vardag genom att ge råd och finnas med i familjens vardag
- finnas där vid sidan om och stötta så länge det känns bra för båda parterna.

Kompisfamiljsverksamheten är frivillig och det utbetalas inte någon ersättning.

Satsar på förebyggande arbete

I april träder den nya socialvårdslagen i kraft som slår fast att kommunerna måste satsa mer på förebyggande familjearbete. Enligt Mattila ligger projektet med kompisfamiljer i linje med den nya lagen och hon lyfter fram vikten av att satsa på förebyggande arbete.

- Jag har jobbat länge med förebyggande arbete och vet att det har stor betydelse att ta tag i situationer innan de utvecklas till något allvarligare.

Hur stort är då behovet av kompisfamiljer i Pargas?

- När jag i mitt arbete rört mig i dagis och skolor och talat om det här är det tydligt att det behövs och personalen har varit mycket positivt inställda till att medverka, så visst finns det en beställning, säger Mattila.

Den som vill veta mera om vad det innebär att vara en kompisfamilj eller kanske vill ha en egen kompisfamilj kan ta kontakt med Mattila på nummer 044 358 5992.