Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjökabel ska hämta investeringar och jobb

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 12:44.
Förbudsmärke utanför Koverhars industriområde.
Bildtext En sjökabel för datatrafik kunde innebära en nystart fabriksområdet i Koverhar
Bild: Yle/Minna Almark

I går presenterade företaget Cinia planerna på en ny sjökabel från Finland till Tyskland. Den kabeln kommer alltså med säkerhet att byggas, men Västnyland kunde få en ”egen” förgrening från den här kabeln.

Men nu brådskar det med besluten. Cinias kabel kommer att läggas redan i höst, och i god tid innan dess behöver man besked om det ska läggas ner en förgrening utanför Hangö.

Det handlar om en investering på cirka åtta miljoner euro. Cinia skulle bära huvudansvaret också för den investeringen, men vill ha regionala aktörer med i potten.

- Vi hoppas på samarbete med en region som är motiverad och intresserad av att få denna förbindelse. Vi tycker att regionen ligger idealiskt till geografiskt och vi tror här finns mycket industri som kunde ha nytta av kabeln, säger Cinias vice vd Jukka-Pekka Joensuu.

Vice VD Jukka-Pekka Joensuu, Cirion
Bildtext Jukka-Pekka Joensuu vid Cinia.

Rask fart framåt

I går hade Cinia tillsammans med Novago företagsutveckling samlat ihop kommunhöjdare och privata aktörer för att pejla intresset för en kabel till regionen. Och visst fanns det intresse. Av allt att döma kommer man att försöka gå raskt vidare och få till stånd ett investeringsbeslut.

En modell som skissades var att man i Novagos regi snabbt skulle grunda ett holdingbolag som sedan börjar samla ihop intresserade för en investering.

- Det är ett otroligt intressant regionalt projekt som kommer att tjäna hela regionen. Det innebär både sysselsättning och avkastning för investerarna, men tidtabellen är tight, säger Novagos styrelseordförande Mikael Borgman.

Sjökablar är motorvägar

Sjökablarna är en viktig del av det fysiska internet. Största delen av all datatrafik i världen går just längs sjökablar.

Den nya kabeln mellan Finland och Tyskland är rena motorvägen. Den kommer att ha en kapacitet på 120 terabit per sekund. Den planerade förgreningen till Västnyland skulle klara 15 terabit per sekund.

Med en sådan här förbindelse kunde man till exempel bygga en ny serverhall på Koverhars område, säger Håkan Malmlund. Hans företag Data Hub Finland har byggt flera liknande hallar på andra håll i landet.

- Men för att det ska vara lönsamt att bygga i Koverhar krävs nog förgreningen. Annars är ju stället perfekt, då det även finns färdiga ellinjer på plats efter den gamla fabriken.

Håkan Malmlund, VD, Data Hub Finland
Bildtext Håkan Malmlund.

Finland kan locka

Med nya, snabba dataförbindelser kan Finland bli ett ännu mer lockande land för företag som behöver investera i serverhallar. Vårt svala klimat, våra stabila förhållanden och vårt förhållandevis låga elpris lockar redan.

Dessutom ligger Finland mycket lägligt mellan Europa och Asien, inte alls avsides, berättar Jukka-Pekka Joensuu.

Många hoppas att serverhallar ska bli en injektionsspruta för regioner där den traditionella industrin försvagats. I Finland finns exemplet med Googles hall i Fredrikshamn. I Luleå har Facebook en hall som fått omfattande effekter.

- Man har räknat ut att hallen haft ekonomiska effekter i miljardklassen och sysselsätter årligen omkring 4500 personer i hela Sverige, berättar Håkan Malmlund.

Radio Vega Västnyland: Sjökabel hämtar investeringar - Spela upp på Arenan