Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Colombia slutar bomba Farc-gerillan

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 07:22.
Farc-gerillaman i Miranda i Colombia
Bild: EPA / Christian Escobar Mora

Colombia stoppar sina luftangrepp mot den marxistiska Farc-gerillan. Luftangreppen stoppas för en månad framöver, men tiden förlängs om gerillan fortsätter att upprätthålla sin vapenvila.

President Juan Manuel Santos meddelade i ett tv-tal på tisdag kväll att regeringen stoppar sina luftangrepp mot det marxistiska Farc.

Luftangreppen stoppas för en månad framöver men tiden förlängs om gerillan fortsätter att upprätthålla sin vapenvila.

Gerillarörelsen införde i december en ensidig vapenvila och nu vill Colombias regering stöda fredsprocessen genom att stoppa sina luftangrepp.

- Med hänsyn till den obegränsade, ensidiga vapenvilan som Farc deklarerade den 18 december måste vi erkänna att de har infriat sitt löfte, sade Santos.

Kritiska röster väntas

Santos väntas få kritik av den förre presidenten Álvaro Uribe vars intensiva militärkampanj mot Farc under åren 2002-2010 decimerade gerillans manskap. Uribe som nu är senator har kritiserat skarpt Santos villighet att förhandla med "terrorister".

Juan Manuel Santos talar
Bildtext President Juan Manuel Santos
Bild: EPA / Felipe Trueba

Fredsförhandlingarna som inleddes med Farc år 2012 uppges ha gått framåt de senaste månaderna. Under förhandlingarna som pågått i Havanna i Kuba har parterna kommit överens om jordreformer, rebellernas delaktighet i politiken och en gemensam strategi för att få slut på den illegala droghandeln.

Förra veckan kom parterna överens om ett gemensamt försök att röja landminor runt om i landet.

Förhandlingarna fortsätter den 17 mars.

Kriget mellan Farc och regeringen har pågått sedan 1964. Kriget är det mest långvariga inbördeskriget i Latinamerika och har krävt över 220 000 dödsoffer.