Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hon är länken mellan alla

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 14:55.
christa mäkinen, informatör på kårkulla samkommun,
Bildtext Christa Mäkinen, informatör på Kårkulla samkommun.
Bild: Yle/Nilla Hansson

Språkröret som sammanbinder jättenätverket Kårkulla.

Christa Mäkinen är känd för Yle Åbolands lyssnare som en radioröst i nyheterna. Nu jobbar hon som informatör på Kårkulla samkommun. Det innebär att hon är ett slags länk mellan alla som har med Kårkulla att göra. Hon är ett språkrör som förmedlar det som är aktuellt både utåt och inom Kårkulla.

Omslaget

Men hon är också redaktör för tidskriften Omslaget som ges ut 3-4 gånger per år. Det är något Christa gillar speciellt mycket för att hon i arbetet med den får åka ut i hela Svenskfinland och intervjua och träffa folk. I det senaste numret är temat de anhöriga och det här märks på olika sätt i tidskriften. Christa Mäkinen har själv gjort flera av intervjuerna. Det är sympatiskt, lättillgängligt och fint bildsatt.

Omslaget riktar sig till "brukarna" som klienterna kallas, och deras anhöriga, samarbetsparter och kommunerna. Det handlar mycket om att informera om vad som är på gång.

Webben central

Men Christa Mäkinen uppdaterar också kontinuerligt webben för att hålla alla inom samkommunen och utanför den uppdaterade om vad som händer. Hon har nyligen också varit med och sammanställt en servicekatalog som riktar sig till kommunerna.

- Den interna kommunikationen är mycket viktig, säger informatör Christa Mäkinen. Eftersom den geografiska spridningen är så stor är det speciellt viktigt.

Kårkullas administration.
Bildtext Kårkullas administration.
Bild: Yle/Nilla Hansson

Tiden högintressant

Hon tycker det är spännande att få vara med i verksamheten just nu när det är så mycket på gång i samhället. Den eventuella sjukvårdsreformen och arbetet med att förbättra rättigheterna för personer med utvecklingsstörning.

Kårkulla mycket mer än folk ser

Som journalist hade Christa någon gång besökt Kårkulla men då hade hon ingen aning om hur stor och mångsidig verksamheten som samkommunen bedriver är.

- De flesta tänker främst på boende- och dag- och arbetsverksamhet, men det finns ju också korttidsvård av olika sorter, avlastning för föräldrar, eftermiddagsvård och familjevård.
- Kårkulla bedriver ju också Finlands enda missbrukarvårdsklinik på svenska, Pixne i Malax, påpekar Christa Mäkinen.

Christa Mäkinen, informatör på Kårkulla samkommun.
Bildtext Christa Mäkinen, informatör
Bild: Yle/Nilla Hansson

Samarbete och frihet

Christa Mäkinen jobbar tätt ihop med omsorgsdirektör Märta Marjamäki, men hon upplever ändå en stor frihet i arbetet som informatör. Det finns ett redaktionsråd som hon kan bolla med i arbetet med tidskriften Omslaget, men hon väljer själv vad hon skriver om.

Just nu förnyas Kårkullas webbplats. Också det är ett arbete Christa Mäkinen uppskattar mycket. Det är en utmaning att föra fram alla 42 serviceenheter och 100 verksamhetsställen i Svenskfinland på samma ställe.