Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fergusons stadsdirektör avgår

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 09:28.
Spontant minnemärke på den plats där Michael Brown sköts ihjäl.
Bild: Yle/Christian Vuojärvi

I USA har Fergusons stadsdirektör avgått efter att justitieministeriets rapport vittnat om en kultur av rasism inom stadens polisinrättning.

Stadsdirektör John Shaw meddelade om sin avgång under stadsfullmäktiges möte på tisdag kväll. Stadsfullmäktige röstade enhälligt för Shaws begäran om avgång.

- Jag meddelar om min avgång med tungt hjärta. Efter att ha övervägt saken grundligt känner jag att det är i samfundets bästa att jag stiger åt sidan i det här skedet, sade Shaw.

Han tillbakavisar ändå anklagelserna om rasism.

- Mitt kontor har aldrig gett order om att göra afroamerikaner till måltavlor, sade han.

Rasism, polisvåld och olagliga gripanden, visar rapport

USA:s justitieministerium har kritiserat polisen i Ferguson skarpt efter dödsskjutningen av den obeväpnade svarta tonåringen Michael Brown i fjol. Polisen åtalades aldrig för dödsskjutningen.

Justitieministeriet började undersöka polisinrättningen efter dödsskjutningen. I sin rapport kommer ministeriet fram till att den mestadels vita poliskåren i Ferguson har betett sig rasistiskt regelmässigt i staden där största delen av invånarna är svarta.

Fergusons stadsdirektör avgår
Bild: www.ksdk.com

Svarta greps och fick böter rutinmässigt för att höja stadens intäkter genom böter och räkningar. Dessutom vittnar rapporten om polisbrutalitet, bland annat genom att attackera obeväpnade invånare med hundar och elpistoler.

Den federala rapporten visar att stadens ledning gjorde det klart för polischefen att intänkter till staden har hög prioritet.

John Shaw var stadsdirektör i Ferguson, Missouri sedan år 2007 och beskrivs av tidningen New York Times som den mest inflytelserika tjänstemannen i staden.

Förra veckan varnade justitieminister Eric Holder att han är beredd att upplösa hela polisinrättningen i Ferguson.